Την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασε,σήμερα Παρασκευή, με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης Ερντογάν, κάνει λόγο για  «εθνικισμό» του Τούρκου προέδρου και μιλά για  «ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο», καθώς η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λ. Μενδώνη έχει ως εξής:

«Την επόμενη μέρα από τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, ήρθε η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

»Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή.

»Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου.

»Κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω.

»Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της. »

Διάγγελμα Ερντογάν, απόψε

Σημειώνεται ότι ο  Ερντογάν, σήμερα, Παρασκευή, θα εκφωνήσει  διάγγελμα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που άνοιξε τον δρόμο για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

Ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες
Επόμενο άρθροΔένδιας: “Προκλητική η μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί”