Το χρονικό μιας προειλημμένης απόφασης ,  κι όλα αυτά εκτυλίχτηκαν  το μεσημέρι της Παρασκευής στην Τουρκία, για το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά .

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας εξεδόθη και στην ουσία «έλυσε τα χέρια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μετατρέψει ξανά την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

86 χρόνια μετά το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ που καθιστούσε το ιστορικό κτίριο μουσείο, το δικαστήριο ακύρωσε εκείνη την απόφαση και άνοιξε τον δρόμο για την εκ νέου λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί.

Σχεδόν αμέσως μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πανηγυρικό κλίμα, διαφήμιζε πως έβαλε την υπογραφή του προκειμένου η Αγιά Σοφιά να λειτουργήσει και πάλι ως λατρευτικός χώρος της μουσουλμανικής πίστης.

Κόσμος πέριξ της Αγιάς Σοφιάς πανηγυρίζει τη μετατροπή της σε τζαμί

Κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το ιστορικό μνημείο από πολύ νωρίς, αναμένοντας την απόφαση που είχε τόσο διαφημίσει ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, που προϊδέαζαν για την απόφαση εδώ και μέρες.

Δεκάδες Τούρκοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ενώ αρκετά ήταν και τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολιτών από τη γείτονα χώρα που επικροτούσαν την απόφαση Ερντογάν.

Ο Ιμάμης ψέλνει ξανά από την Αγιά Σοφιά

Λίγη μόνο ώρα μετά την απόφαση, που αναιρούσε το διάταγμα του ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ιμάμης ξεκίνησε να ψέλνει το προσκλητήριο, από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, προκειμένου να καλέσει τους πιστούς στον ναό για λειτουργία.

Πανηγυρισμοί στους δρόμους και στη Βουλή για την Αγιά Σοφιά

Σε δηλώσεις του μετά το νέο διάταγμα Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ υποσχέθηκε να πάρει άμεσα μέτρα ως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να καταστεί δυνατή η λατρεία εντός του ναού, πριν την ερχόμενη Παρασκευή.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στο κοινοβούλιο της Τουρκίας αναγνώστηκε η απόφαση Ερντογάν αναφορικά με την Αγιά Σοφιά, με τους βουλευτές να χειροκροτούν όρθιοι για την μετατροπή του ναού σε τζαμί.

Ανησυχία για την τύχη βυζαντινών κειμήλιων στην Αγιά Σοφιά

Χρήστες του Twitter και ξένα ΜΜΕ (όπως η γερμανική DW) που διέκοψαν για να μεταδώσουν την είδηση, αναρωτιούνται ποια θα είναι η τύχη των βυζαντινών μωσαϊκών

στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, καθώς η μουσουλμανική πίστη δεν επιτρέπει την ύπαρξη εικόνων στο εσωτερικών των λατρευτικών χώρων.

Προηγούμενο άρθροΔένδιας: “Προκλητική η μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί”
Επόμενο άρθροΝΟΔΕ Αχαΐας – Διευρυμένη συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΕΕΠ