Flag of the European Union

Δένδιας: “Αλληλέγγυοι οι εταίροι”

Κυρώσεις για την τουρκική παραβατικότητα

Να επανεξετάσει την απόφαση για μετατροπή  της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καλούν τον Ερντογάν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, 13.07.2020, στις Βρυξέλλες, καταδίκασε έντονα την απόφαση Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα τη δυσπιστία, τον διχασμό ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και θα υπονομεύσει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία».

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Στις δηλώσεις του ο Μπορέλ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Τουρκίας. «Θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της έντασης» δήλωσε.

Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναφερόμενος στις μονομερείς πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπορέλ είπε ότι πρέπει να τερματισμούν και ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των κυρώσεων.

 Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, ο Μπορέλ είπε ότι  έγινε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Τουρκία, στο τέλος της οποίας ο ίδιος παρουσίασε τα συμπεράσματά του,  που  εγκρίθηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου και θα οδηγήσουν τις επόμενες του ενέργειες.

«Βλέπουμε την Τουρκία ως σημαντική χώρα για την ΕΕ, ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το ευρωπαϊκό συμφέρον», τόνισε.

Χαρακτήρισε ανησυχητικές, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,  τις εξελίξεις  στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι επηρεάζουν άμεσα τα συμφέροντα της ΕΕ. Συνεπώς πρόσθεσε, αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Τουρκία ώστε να υπάρξει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης κάτι που όλοι επιθυμούν.

«Όμως τονίσαμε ότι οι τουρκικές μονομερείς ενέργειες ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, με τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών και το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τερματιστούν», επανέλαβε.

Καμία διαπραγμάτευση ΕΕ – Τουρκίας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων  τάχθηκε κατά της έναρξης μιας διαπραγμάτευσης με την Τουρκία επί  του συνόλου των ευρωτουρκικών υποθέσεων.

Πάντως, ο Ζοζέπ  Μπορέλ έχει το «ΟΚ» να διερευνήσει τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης αυστηρά στη βάση των σχετικών συμπερασμάτων της ΕΕ.

Τέλος, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου, ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει την αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex, την ερχόμενη Πέμπτη.

Η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών  σχέσεων θα συνεχιστεί στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του ΣΕΥ, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δένδιας:  «Οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη»

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Η κλιμάκωση της τουρκικής   και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας.

– Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.

– Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.

Συμφωνήσαμε, ο κ. Μπορέλ να διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Ενημέρωσα επίσης τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Προηγούμενο άρθροΤο Βερολίνο υποβαθμίζει την Αγία Σοφία, λόγω εμπορικών συναλλαγών
Επόμενο άρθροΘεοχάρης: «Δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα η φετινή τουριστική σεζόν»