Μητσοτάκης – Συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του για την Αγία Σοφία

Τις διεθνείς επαφές του, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ,  συνεχίζει τηλεφωνικά και σήμερα, Δευτέρα,  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, νωρίτερα, μίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που εξέφρασε, στον Έλληνα ηγέτη, τη συμπαράσταση και υποστήριξή του.

Χθες, Κυριακή, ο πρωθυπουργός , αναφερόμενος στην απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία, έκανε λόγο γ ια μια επιλογή «που επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία”, αλλά και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της.

Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά», τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης.

Για ιστορικό λάθος του Ερντογάν έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για λανθασμένη απόφαση, που θα του δημιουργήσει προβλήματα, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco», είπε ο κ. Πέτσας και τόνισε:  «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Προανήγγειλε δε, εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ μαζεύουν υπογραφές, για να σώσουν την Αγία Σοφία.

ΗΠΑ: Απογοητευτική απόφαση

Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, η οποία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη

«Η Αγιά Σοφιά, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου», δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ζοζέπ Μπορέλ: “Λυπηρή η απόφαση για την Αγιά Σοφιά”

Λυπηρή” χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής, της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

“Η Αγιά Σοφιά έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια παράδοση πολιτιστικής διατήρησης καθώς και αναγνωρισμένη παράδοση πνευματικής και πολιτιστικής ανοικτότητας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Γαλλία: Θλίψη για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέγραψε μετά «θλίψης» της τις αποφάσεις των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ της  Παρασκευής οι υπηρεσίες του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία

Την λύπη του για την επικείμενη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εξέφρασε ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα ,Μάρκους Γκρούμπελ (CDU), επισημαίνοντας την ιστορική σημασία του μνημείου.

Κριτική για την απόφαση της Άγκυρας άσκησε επίσης η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας, αλλά και στελέχη κομμάτων.

Προηγούμενο άρθροΑυστρία: Η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης
Επόμενο άρθροΤο Βερολίνο υποβαθμίζει την Αγία Σοφία, λόγω εμπορικών συναλλαγών