Το Βερολίνο υποβαθμίζει την Αγία Σοφία, λόγω εμπορικών συναλλαγών

Πολιτιστικό και όχι πολιτικό είναι το θέμα της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ξεκαθάρισε σήμερα, Δευτέρα, 13.07.202, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε  από το Βερολίνο, ότι η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της «με θλίψη την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, την Παρασκευή για την Αγία Σοφία, καθώς «η εκκλησιά έχει τεράστια πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό, όσο και για το Ισλάμ».

« Αυτό που απομένει τώρα , είναι να δει κανείς με ποιόν τρόπο θα υλοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου», είπε.Πάντως, ξεκαθάρισε ότι  το Βερολίνο αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση ως ένα πολιτιστικό ζήτημα.  

«Όταν μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τη διατήρηση τους, επιδιώκουμε να κρατάμε απ’ έξω τη διεθνή πολιτική. Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ένα πολιτιστικό ζήτημα και δεν άπτεται των πολιτικών σχέσεων ή ακόμη της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κράτη», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι  η Αγία Σοφία αποτελεί από το 1985 μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ότι πριν από μια απόφαση για την μετατροπή της σε τζαμί θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η UNESCO. «Δυστυχώς παραλήφθηκε. Και αυτό συμβάλει επιπλέον στη θλίψη μας», δήλωσε.

Αν και ξεκαθάρισε ότι η Αγία Σοφία δεν θα αποτελέσει μέρος των «πολιτικών σχέσεων» Γερμανίας – Τουρκίας, πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν αφήνει αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση και ότι σκοπεύει να το συζητήσει με την Τουρκία.

Όπως επισήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος,  η Γερμανία  δίνει «μεγάλη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο» και  «η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, επέτρεπε σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, να την επισκεφτούν»

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης – Συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του για την Αγία Σοφία
Επόμενο άρθροΕΕ προς Τουρκία: “Αλλάξτε την απόφαση για την Αγία Σοφία”