«Θεοποιήσαμε το δικαίωμα της συνάθροισης σε βάρος των άλλων δικαιωμάτων»

Υπέρ του νόμου για τις συναθροίσεις και τις πορείες πήρε, ξεκάθαρα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, που χαρακτήρισε υπερβολικές και πολιτικά αδικαιολόγητες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νόμο που αντέγραψε χουντικές διατάξεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και τον Δημήτρη Τάκη, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης δείχνουν φοβίες που ανάγονται στο παρελθόν, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι από τη δικτατορία μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να ρυθμίσει το θέμα των πορειών, διατηρώντας έστω και ενεργό ένα νόμο της χούντας.

Μάλιστα, ο καθηγητής συνταγματικού τόνισε ότι στην Ελλάδα είχε θεοποιηθεί το δικαίωμα της συνάθροισης εις βάρος πολλών άλλων δικαιωμάτων που παραβιάζονται συστηματικά.

«Δικαιώματα εξίσου σημαντικά παραβιάζονταν εξαιτίας της χρήσης αυτού του δικαιώματος της συνάθροισης. Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα της εργασίας και πολλά ακόμη. Έπρεπε να μπει κάποια τάξη», είπε και συνέχισε:

«Η χρυσή τομή έχει βρεθεί και εφαρμόζετε εδώ και χρόνια σε όλες χώρες της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι υπήρχε άλλη χώρα που είχε τέτοια ανοχή στο θέμα της συνάθροισης και παράλληλα τέτοια ατολμία να αντιμετωπίσει ένα καθεστώς ανομίας προστατεύοντας μόνο το δικαίωμα της συνάθροισης.

»Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι σημαντικό δικαίωμα αλλά παραβιαζόταν πολλά άλλα δικαιώματα. Η χρυσή τομή είναι πολύ απλή. Όταν ασκείται αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται εμποδίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο την άσκηση των άλλων δικαιωμάτων. Όταν ασκώ ένα δικαίωμα και παραβιάζω τα άλλα δικαιώματα τότε υπάρχει πρόβλημα».

Και αιχμές κατά Τσίπρα: «Να ρωτήσει τον Φώτη Κουβέλη γιατί υπηρέτησε την κυβέρνηση Σαμαρά»

Ο κ. Μανιτάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του Αλέξη Τσίπρα για την αναφορά του στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας αναφορά του πρωθυπουργού για την θετική τοποθέτηση του κ. Μανιτάκη στο νομοσχέδιο είχε αναφέρει ότι ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά και ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Σε αυτή την αναφορά σήμερα ο κύριος Μανιτάκης απάντησε ότι δεν ντρέπεται για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και τον προέτρεψε να ρωτήσει τον Φώτη Κουβέλη γιατί υπηρέτησε την κυβέρνηση Σαμαρά

«Προφανώς ήμουνα στην κυβέρνηση Σαμαρά, δεν ντρέπομαι που έλαβα μέρος σε μια τρικομματική κυβέρνηση, με πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, δέχτηκα και αν θέλετε να το πω και διαφορετικά, πολιτικό μου προϊστάμενο είχα τον Φώτη Κουβέλη δεν είχα τον κ. Σαμαρά. Σαν μέλος της κυβέρνησης φυσικά ο κ. Σαμαράς ήταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά με εντολή Κουβέλη παραιτήθηκα όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Τώρα όσον αφορά τους πολιτικούς υπαινιγμούς ας ρωτήσει τον κ. Κουβέλη και ας πει στον κ. Κουβέλη ότι υπηρέτησε τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης υπέγραψε τη συμφωνία όχι εγώ, ο κ. Κουβέλης επί τόσους μήνες εκπροσωπούσε τους οπαδούς του στις συμφωνίες που έκανε με τον κ. Σαμάρα. Αυτά είναι ανάξια για συζήτηση, επιτέλους η χώρα μας πρέπει να περάσει οριστικά σε ένα άλλο επίπεδο πολιτικής συζήτησης αντάξιο της ιστορίας της».

«Η ιστορία με διέψευσε για τις συμμαχικές κυβερνήσεις»

Ο καθηγητής τόνισε ότι  η συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση τον έκανε να αλλάξει άποψη από την πάγια θέση του υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων.

«Πίστευα πολύ στην ανάγκη συμμαχικών κυβερνήσεων, όμως απογοητεύτηκα παρά πολύ από αυτή την εμπειρία. Η Αριστερά έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πετύχει την καθιέρωση των συμμαχικών κυβερνήσεων, αυτό το πρότυπο οργάνωσης της κυβέρνησης δεν πετυχαίνει στην Ελλάδα.

»Ήμουν φανατικός υποστηρικτής των συμμαχικών κυβερνήσεων σε όλη μου τη ζωή αλλά η ιστορία με διέψευσε και νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία. Ο δικομματισμός καλώς ή κακώς κυριάρχησε στην Ελλάδα δυο αιώνες, τον βλέπω να αναπαράγετε έχει αδυναμίες πολλές αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις.

»Εάν λοιπόν ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο και δείξουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πιστεύω πως τον τελευταίο χρόνο δείχνουμε ωριμότητα και γίνει ηγεμονική η συνείδηση της ευταξίας πιστεύω ότι και οι αδυναμίες των μονοκομματικών κυβερνήσεων θα απαλυνθούν».

Προηγούμενο άρθροΠιερρακάκης – Το δημόσιο άλλαξε ριζικά σε ένα χρόνο (video)
Επόμενο άρθροΜεγάλος Περίπατος – Γρήγορα προσαρμόστηκαν οι οδηγοί (pics)