Ελληνικό CSI: Στην απόψυξη «παγωμένες» υποθέσεις με την ψηφιοποίηση εργαστηρίων

Τη δυνατότητα διαλεύκανσης ανεξιχνίαστων υποθέσεων  τρομοκρατίας, απαγωγών και δολοφονιών, που έμεναν για χρόνια στο σκοτάδι, δίνει η ψηφιοποίηση των εγγράφων δαχτυλικών αποτυπωμάτων αστυνομικών υπηρεσιών της περιφέρειας.

Οι κάμερες του ΣΚΑΪ βρέθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια και όπως δήλωσε η διοικητής της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών,  Πηνελόπη Μηνιάτη, περίπου 25 κακουργηματικές πράξεις εξιχνιάστηκαν  το 2019, ενώ πλημμεληματικές περίπου στις 150.

«Φέτος, επειδή έχουν μπει περισσότεροι φάκελοι, έχουμε τα ίδια νούμερα μόνο στο πρώτο εξάμηνο» σημείωσε ην κ. Μηνιάτη.

Η αξιωματούχος της ΕΛΑΣ έδωσε χαρακτηριστικά «παγωμένης» υπόθεσης που εξιχνιάστηκε λόγω της ψηφιοποίησης.

Πρόκειται για ανθρωποκτονία του 2002.

 Ο δράστης είχε φάκελο το 2003 για άλλο λόγο, όχι για την ανθρωποκτονία, ψηφιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και διαλευκάνθηκε μια ανθρωποκτονία του 2002.

Στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών το σκάνερ έχει πλέον αντικαταστήσει το μελάνι.

Τα αποτυπώματα καταχωρίζονται σε βάση δεδομένων, ενώ στο εξής η καταχώριση όλων των δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται ψηφιακά, με το μελάνι να καταργείται. 

Από 64 σταθμούς εισαγωγής δεδομένων, σε 104 σημεία εισόδου στη χώρα, από την ψηφιοποίηση έχει δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων με 1,6 εκατ. αποτυπώματα.

 Τα ψηφιακά μηχανήματα καταχώρησης αποτυπωμάτων έχουν και δυνατότητα λήψης πλαϊνού αποτυπώματος χεριού για την περίπτωση που ο δράστης δεν έχει ακουμπήσει με τα δάχτυλα. Μάλιστα, το 2021 πολλοί αστυνομικοί που περιπολούν σε δρόμους της Αθήνας θα έχουν δυνατότητα καταχώρησης αποτυπωμάτων σε κινητό τηλέφωνο. 

Προηγούμενο άρθροΠροαστιακός: Αίγιο – Αθήνα σε 2 ώρες και 20 λεπτά. Εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή
Επόμενο άρθροΤουρκικό κρεσέντο προκλήσεων – Μετά την Αγία Σοφία εκφράζονται φόβοι μουσουλμανοποίησης της Παναγίας Σουμελά