Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία –

Προειδοποίηση για δυναμικές αντιδράσεις

Στην απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρθηκε, εκτενώς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, σήμερα Τρίτη, στην Αθήνα, έστειλαν αυστηρά μηνύματα στον Τούρκο πρόεδρο, με αφορμή την Αγία Σοφία και την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία στρέφεται συνολικά κατά της Ευρώπης, ενώ οι προκλήσεις της είναι πολλές και κοινές.

«Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει έναν κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού. Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας, που είναι πολλές, δεν απευθύνονται μόνο στις δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη. Και είναι προκλήσεις από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Το θέμα χρήζει μίας ευρωπαϊκής απάντησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται», και διακήρυξε την αποφασιστικότητά του πως «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για δυναμικότερες αντιδράσεις».

Επίσης, έκανε λόγο για «πρωτοφανή απόφαση του κ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία, που μας πληγώνει ως χριστιανούς ορθόδοξους αλλά και ως πολίτες του κόσμου».

«Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκει ακλόνητη στην θέση της διατηρώντας την ακτινοβολία που εκπέμπει από τον 6ο αιώνα και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και καλλιτεχνικό της φορτίο», είπε

«Απέναντι σε αυτή την αχρείαστη, μικρόψυχη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις. Η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Δεν είμεθα εμείς που προκαλούμε, αλλά προκαλούμεθα», είπε ο κ. Αναστασιάδης

Διαβάστε τις δηλώσεις

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορονοϊό εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησης τους και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης, κατά την έναρξη της συνάντησης, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα. Τόνισε ότι οι συνθήκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

Προηγούμενο άρθροΓεωργιάδης – Και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα μέτρα για τον τουρισμό
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Σακελλαροπούλου – Αναστασιάδη: Επί τάπητος Κυπριακό και Αγία Σοφία