Μυστική συνάντηση Ελλάδας,Τουρκίας στο Βερολίνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Τριμερής μυστική συνάντηση, με Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία για την εκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών, έγινε χθες, Δευτέρα, 14.07.20, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε στο Open TV η διπλωματική συντάκτρια, Αλεξία Τασούλη, η συνάντηση έγινε με απόφαση της γερμανικής πλευράς, ενώ το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συμμετέχοντες στην τριμερή ήταν η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και εξ’ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία συναντώνται ο Ιμπράημ Καλίν και η Ελένη Σουρανή, καθώς οι δυο τους είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 26 Ιουνίου.

Στόχος της τριμερούς ήταν η αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε ο κυβερνητικός συντάκτης του Open TV και του Έθνους, Σπύρος Μουρελάτος, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε πως «είναι απαραίτητο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης για να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία πάνω στο μοναδικό ζήτημα που έχουμε σε εκκρεμότητα και έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Την τριμερή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, είπε ότι άρχισαν οι συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας με γερμανική διαμεσολάβηση.

 «Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους , περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος».

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός χωρίς να δώσει λεπτομέρειες από την τριμερή.

Προηγούμενο άρθροΑπό σήμερα σε 20.507 δικαιούχους η Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ
Επόμενο άρθροΑλλοδαποί τρίτων χωρών – Αλλάζει ο τρόπος απόδοσης του ΑΦΜ