Πέτσας για Αγία Σοφία: «Δυσκολεύει ο διάλογος με την Τουρκία» (pics)

Έτοιμοι για το δυσμενέστερο σενάριο, αν η Τουρκία “περάσει την κόκκινη γραμμή”

H Tουρκία, με τις κινήσεις της, δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με τη Δύση,  καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.΄

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας είπε: «Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγιά Σοφία. Χθες η ΕΕ, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε μια ανακοίνωση δια του Μπορέλ που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει».

«Ενώ εμείς έχουμε δείξει πάντα ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη. Επομένως, ναι, δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Προειδοποίησε δε, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο, ενώ διευκρίνισε ότι ο Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην τελευταία τους επικοινωνία, για τις προθέσεις του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επίσης, έκανε λόγο για γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.

Για τον κορονοϊό και τα πανηγύρια

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των πανηγυριών, μετά την αύξηση κρουσμάτων κορονοιού στην Ελλάδα, όπως και το ενδεχόμενο άρσης της, τον Αύγουστο, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

«Θα δούμε λοιπόν μέχρι τέλος Ιουλίου εάν θα έχουμε φέρει την καμπύλη των κρουσμάτων προς τα κάτω, θα δούμε πως θα έχει εξελιχθεί τις επόμενες 15 ημέρες το θέμα για τα νοσοκομεία μας

» κινηθήκαμε κάνοντας διορθωτικές κινήσεις και για αυτό βάλαμε ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουλίου για να δούμε τι αποτέλεσμα έχουν αυτοί οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή», είπε και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ταρακουνηθεί ο κόσμος όσον αφορά στον κορονοιό.

Προηγούμενο άρθροΚυβέρνηση για ΣΥΡΙΖΑ: «Η τρικυμία εν κρανίω συνεχίζεται» – Απάντηση για τα νέα μέτρα
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης για Αγία Σοφία: «Προκαλεί ο Ερντογάν»