Προκλητικός ο Τσαβούσογλου για Αγιά Σοφιά και Θράκη: Η τελευταία που μπορεί να μιλάει είναι η Ελλάδα

Δυο πρόσωπα σε μια ημέρα παρουσίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το φιλοευρωπαϊκό του πρόσωπο επιχείρησε – όχι με μεγάλη επιτυχία – να το δείξει με άρθρο του στο Politico και το άλλο, το σκληρο του πρόσωπο το έδειξε με συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber.

«Αρνούμαστε όλες τις δηλώσεις που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας ζήτημα. Η Αγία Σοφία είναι στην UNESCO. Η Αγία Σοφία ήταν 481 χρόνια τζαμί. Δεν υπήρξε καμία φθορά. Κάποιες δηλώσεις της UNESCO μας προκάλεσαν εντύπωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Ελλάδα και επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Click4More Ανεκδιήγητος Τσαβούσογλου: Με άρθρο στο Politico ζητάει από την ΕΕ να ανοίξει την αγκαλιά της στην Τουρκία

«Η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι από τις πιο σκληρές χώρες στον κόσμο. Σήμερα βλέπουμε τις διώξεις που ζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Στην Αθήνα δεν έχουν τζαμί και είναι η μόνη πρωτεύουσα. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν τζαμί. Οι εκλεγμένοι μουφτήδες δεν μπορούν να πάνε σε κηδείες και τιμωρούνται με φυλάκιση. Φανταστείτε να απαγορεύαμε στον Βαρθολομαίο να πάει σε κηδεία και να τον τιμωρούσαμε».

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στις περιοχές που καθορίζονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η Ελλάδα με τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ήθελε να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας. Αν η Ελλάδα φύγει από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν να μοιραστούν τους πόρους με τους Τουρκοκύπριους τότε το 80% των θεμάτων θα λυθούν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Τέλος είπε: «Στο επόμενο διάστημα στα πλαίσια του μνημονίου με τη Λιβύη στις περιοχές αυτές θα κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις και με τις εταιρείες της Λιβύης, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Με τρίτες χώρες είμαστε έτοιμοι να κάνουμε έρευνες και σεισμικές και γεωτρήσεις».

Προηγούμενο άρθροΤο σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού – Ποια θα είναι η νέα τοποθεσία
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης – Μισέλ: Στη Σ. Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα