Υγείας: “Κονδύλι – μαμούθ” 200 εκατ. Ευρώ για εμβόλια

Από φέτος και σίγουρα για τα επόμενα δύο χρόνια, δρομολογείται η δημιουργία ενός ξεχωριστού κονδυλίου για τα εμβόλια, που αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, θέμα που συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Βασίλη Κικίλια.

Πέρυσι το budget των εμβολίων ανήλθε στα περίπου 130 εκατ. ευρώ και αποτελούσε μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι, με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης για τα εμβόλια κυρίως της γρίπης, δημιουργείται ένα νέο κονδύλι που φαίνεται να επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αφαιρώντας μάλιστα και ένα ποσό από το τελικό clawback που πλήρωναν οι εταιρείες σε περίπτωση υπέρβασης του budget.

Την ίδια ώρα, γίνεται προσπάθεια για τη διασφάλιση περίπου 300 εκατ. από ευρωπαϊκούς πόρους, για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και ως προς τον τρόπο υπολογισμού του clawback, ευνοώντας τα γενόσημα και την ταχύτερη διείσδυσή τους στην αγορά.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη μέτρα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει το ποσό συμψηφισμού των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback στα 100 εκατ. ευρώ ανά έτος, από 50 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, με το ποσό να ανέρχεται τελικά στα 300 εκατ. σε βάθος τριετίας (2020-2022), κάτι που ήταν ένα πάγιο αίτημα της  ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ αλλά και των συνδέσμων των φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ).

Προηγούμενο άρθροΝέα απόφαση βόμβα – Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν μέχρι τις 26.07
Επόμενο άρθροViral η πολιτική χυδαιότητα του Καρανίκα κατά της Αρβελέρ (pics)