Κοινή στάση Ελλάδας – Αρμενίας στο θέμα της Αγίας Σοφίας

Tηλεδιάσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Avet Adonts στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Αθήνα, 15.7.2020)

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάϊος – Νοέμβριος 2020), βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Avet Adonts.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία εντάσσεται στον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί ο Αναπληρωτής Υπουργός με τους ομολόγους του των κρατών – μελών του Οργανισμού, επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακοί φιλικοί δεσμοί των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συνολικής Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (CEPA) ΕΕ-Αρμενίας.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις επιλογές της Ελληνικής Προεδρίας, ιδιαίτερα ως προς την κεντρική θεματική, η οποία, ως γνωστό, εστιάζει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε συνθήκες πανδημίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε, ακόμη, η κοινή στάση των δύο χωρών στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Την τουρκική ενέργεια καταδίκασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας. Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες υψώνουν από κοινού τη φωνή τους απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Προηγούμενο άρθροΒαρβιτσιώτης: Η πανδημία και οι οικονομικές συνέπειες της δοκιμάζουν την ΕΕ
Επόμενο άρθροΔένδιας για τα μέτρα που ζήτησε από τους Ευρωπαίους κατά της Τουρκίας (video)