Κυβέρνηση – Περιμένει τα έσοδα του α΄εξαμήνου επιχειρήσεων, εμπόρων και επαγγελματιών, για να καταλήξει στην έκπτωση φόρου

Μόνο οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος, που θα αποτυπώνεται στο φετινό εκκαθαριστικό σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις.

Όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο θα χάσουν τις 8 μηνιαίες δόσεις.

Θα μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Αυγούστου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Αυτή θα είναι η χασούρα για τους φορολογούμενους στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί νέας παράτασης των φορολογικών δηλώσεων που έχουν τροφοδοτηθεί από τις αποστάσεις ασφαλείας που εξακολουθούν να τηρούν οι φορολογούμενοι από τo Taxisnet.

Στην περίπτωση που ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν ανεβάσει ταχύτητες, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ως και τα μέσα Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν μετά τον Ιούλιο δήλωση θα πρέπει να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 7 μηνιαίες δόσεις.

Οι λογιστές κάνουν λόγο για μεγάλο όγκο εργασιών και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει τα τελικά στοιχεία εσόδων του α΄ εξαμήνου, προκειμένου να καταλήξει στην έκπτωση που δικαιούνται κάθε επιχείρηση. Το πιθανότερο είναι οι επιχειρήσεις να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός ή να γίνει νέα εκκαθάριση από τη φορολογική διοίκηση.

ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες, Τρίτη 14.07.2020, είχαν υποβληθεί 4.172.212 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.753.994 εκκαθαριστικά σημειώματα.

Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

–  Το 33,03% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.900.665 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,41 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 744 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.

–  Το 54,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.753.994 εκκαθαριστικών σημειωμάτων,3.107.808 είναι μηδενικά.

– Για το 12,96% των φορολογουμένων ή 745.521 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 269 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 200,5 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΛ. Αυγενάκης – Ικανοποιημένος για την καταδίκη Ανδρικάκη
Επόμενο άρθροΚικίλιας: Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο lockdown