Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: «Απαραίτητη η συμφωνία»

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς, είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

 «Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του Covid 19.

» Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο.

»Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

« Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει από χθες, Πέμπτη, την ανάγκη να υπάρξει άμεση συμφωνία, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ότι οι θέσεις της Ελλάδας κινούνται σε τρεις άξονες, είπε χθες, Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός

Τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις, κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς τον οποίο τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Προηγούμενο άρθροΘεοδωρικάκος – Να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον Covid οι τοπικοί «άρχοντες»
Επόμενο άρθροΣτην Κω ο Βασίλης Κικίλιας