Τον Σεπτέμβριο Σύνοδος Κορυφής για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας

epa03430300 EU flags wave outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 12 Ocotober 2012. The European Union was awarded the Nobel Peace Prize 2012 earlier the same day. The EU and its forerunners have for 'over six decades contributed to the advancement of peace and reconciliation, democracy and human rights in Europe,' the Norwegian Nobel Committee citation said 12 October. European Council President Herman van Rompuy said that the Nobel Peace Prize was a recognition of the EU's work as a peacemaker in Europe. EPA/OLIVIER HOSLET

Αυστηρές κυρώσεις ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  –  Ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για την τουρκική προκλητικότητα

Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις  προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα εξετάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε νέα, ειδική Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ο  Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσαν από κοινού σήμερα, Παρασκευή,  στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οι δύο άντρες απέσπασαν, με τη συμβολή του προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τη σύμφωνη γνώμη των 27, για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.

Στην παρέμβασή του, ο Κύπριος πρόεδρος, υποστήριξε πως «ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και οι 27 θα πρέπει να περάσουν από τη φραστική έκφραση αλληλεγγύης στη λήψη μέτρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ζήτησε «επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ζήτησε επίσης την ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων έναντι της Άγκυρας.

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη όπως επίσης και για τη νέα Navtex που εξέδωσε προχθές για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τέλος έθεσε ως παράδειγμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας την απόφαση για την Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στο σχετικό κατάλογο της UNESCO.

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης – Σύνοδος: «Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (Video)

Προηγούμενο άρθροΆριστα Μητσοτάκη για τη μάσκα που φορούσε στη Σύνοδο Κορυφής
Επόμενο άρθροΣτη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το βραβείο Μαντέλα – Δηλώσεις Δένδια