Σύνοδος – «Βόμβα» έριξαν οι φειδωλοί – Λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά

Τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Συνόδου υπονομεύουν οι φειδωλοί της Ευρώπης, που έριξαν «βόμβα» στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας Ταμείο Ανάκαμψης 400 δισ. ευρώ

Να μην υπερβαίνουν τα 400 δισεκατομμύρια Ευρώ οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ζήτησαν οι χώρες του Βορρά και οι περικοπές να έρθουν από επιχορηγήσεις και όχι από δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος,η πληροφορία διακινούνταν από το βράδυ του Σαββάτου, αλλά επιβεβαιώθηκε την Κυριακή, και πρόκειται ουσιαστικά για θέση που υπονομεύει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Συνόδου, αλλά και το ίδιο το πνεύμα της γερμανογαλλικής πρότασης.

Είναι ενδεικτικό ότι η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκ. ευρώ (από 500 δισεκ. ευρώ στην αρχική πρόταση) και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκ. ευρώ (από 250 δισεκ.), αφήνοντας πάντως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η  προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε. Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα. «Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες “φειδωλές”» σχολίασε στο Twitter o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κρίση χωρίς προηγούμενο – Απαιτείται συμφωνία»

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο.

»Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε.

»Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Ο κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επρόκειτο να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα.

Απαισιόδοξη η Μέρκελ

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Άγκελα Μέρκελ δήλωνε απαισιόδοξη όσον αφορά στη συμφωνία.

 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί και να μην καταλήξουν σε συμφωνία, σήμερα, τρίτη ημέρα των συνομιλιών, όσον αφορά στα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορονοϊού.

Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, και πρόσθεσε:

 «Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα». 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χθες, Σάββατο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, αδυνατώντας να συμφωνήσουν κάτω από ένα κοινό πλαίσιο κατανομής των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η Σύνοδος να παραταθεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Πίεση από τον Γάλλο πρόεδρο

Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και τις συμβιβαστικές προτάσεις του Σαρλ Μισέλ η πρόοδος που είχε επιτευχθεί ήταν αναιμική με αποτέλεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε να μιλήσει για… τέλμα και για σκληρές αντιπαραθέσεις με τους πλούσιους εταίρους…

Είναι  χαρακτηριστικό  ότι  ο Γάλλος   πρόεδρος ,  για  να  ασκήσει  πίεση  στους ομολόγους του, ζήτησε να είναι έτοιμο για αναχώρηση το αεροπλάνο  του.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες συνάντησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πολύπλοκη κατάσταση»

 «Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση» για την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Χθες το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δις ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισεκατομμύρια από 250 δις ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει Ανώτατος Κοινοτικός Αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».

Την ανακοίνωση για την παράταση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής έκανε εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ:

Η πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ένα αναθεωρημένο σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις λεγόμενες «τέσσερις φειδωλές» χώρες – Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία προτείνοντας το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί το συνολικό ποσό των 750 δισ. Ο επιμερισμός, βάσει του σχεδίου του Μισέλ, παρέμενε στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση – κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Ταυτόχρονα – και προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Μαρκ Ρούτε, που ζητά να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης»: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προέβλεπε ακόμη και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές. Πάντως, όπως σημειώνει το Politico, οι περισσότεροι ηγέτες έχουν δείξει την προθυμία να συνεχίσουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης – και ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη πρόταση την Κυριακή.

Προηγούμενο άρθροΜάτι: Μνημόσυνο για τα 102 θύματα της τραγωδίας
Επόμενο άρθροΠέτσας για τραγωδία στο Μάτι: «Έγκλημα συγκάλυψης, με πολιτικές και ηθικές ευθύνες»