Πενθεί η χριστιανοσύνη – Μεσίστιες οι σημαίες στους ναούς της χώρας (video – pics)

Σε ατμόσφαιρα Μεγάλης Παρασκευής οι σημαίες σε όλους τους ναούς της χώρας κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, προγραμματισμένη ημέρα για την πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, που «σφραγίζει» έτσι τη μετατροπή της σε τζαμί

Το απόγευμα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, θα τελεστεί η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Ο Ακάθιστος Ύμνος έχει προγραμματιστεί να ψαλεί, στις 19.00 και στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, από όπου ο Μητροπολίτης, Άνθιμος, κάλεσε σε παναστρατιά προσευχής.

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλαν οι πιστοί και στην Τήνο, όπου το βράδυ της Πέμπτης, 23 Ιουλίου, κατά την έλευση της εικόνας της Οσίας Πελαγίας, ο μητροπολίτης Σύρου-Τήνου, Δωρόθεος, στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δείτε το video

Στην Πάτρα, οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν πένθιμα από τις 8 το πρωί, περίπου περίπου δύο ώρες πριν ο ιμάμης αρχίσει τη μουσουλμανική προσευχή.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Μητροπολίτης, Χρυσόστομος, «τήν Παρασκευή 24 Ἰουλίου 2020 κατά τήν ὣρα πού θά βεβηλώνεται ὁ Ναός τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τήν ὣρα πού θά ὑβρίζονται γιά μιά ἀκόμα φορά τά ἱερά καί τά ὃσια τοῦ Γένους μας, ἀπό τούς ἀπογόνους τῶν βαρβάρων κατακτητῶν τῆς Βασιλίδος τῶν πόλεων, ἐκείνη τήν ὣρα θά τελεσθῇ ἡ Ἱερά Παράκληση πρός τήν Παναγία μας τήν Ἐλευθερώτρια τοῦ Γένους μας, στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν μέ τήν συμμετοχή συνόλου τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.».

«Δεν μπορούμε να μην σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά. Δεν μπορούμε να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε. Να έχουμε το κεφάλι ψηλά. Να υψώνουμε το γένος και την πατρίδα μας. Να μην πάψουμε να είμαστε Έλληνες, Κρητικοί και Ηρακλειώτες. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε αλλιώς», είπε από την Κρήτη ο Αρχιεπίσκοπος, κ.κ. Ειρηναίος.

Ο Επίσκοπος Κνωστού, κ.κ. Πρόδρομος τόνισε:  «Η καμπάνα αυτή να γίνει η αιτία να ξυπνήσουμε. Να νιώσουμε ξανά μέσα μας τι σημαίνει γένος, πίστη και Ρωμιοσύνη. Η Εκκλησία της Κρήτης στέλνει μήνυμα αφύπνισης».

Στο ιερό μνημείο της χριστιανοσύνης έχει προγραμματιστεί η κύρια προσευχή (Τζουμά Ναμαζί) για τις 13:30, ενώ οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Προηγούμενο άρθροΤουρισμός για όλους: Στη δημοσιότητα τα προσωρινά αποτελέσματα, μέσω του tourism4all.gov.gr
Επόμενο άρθροΕπαφές Δένδια για Ανατολική Μεσόγειο