Αυστηρό μήνυμα του Γερμανού ΥΠ.ΕΞ στον Ερντογάν – Ξεκαθαρίζει ότι Αγία Σοφία και γεωτρήσεις, φρενάρουν τον διάλογο Τουρκίας – Ε.Ε.

Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα στέλνει προς την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., Χάιο Μάας.

Τονίζει ότι «η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο, στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger», ο κ. Μάας αναφέρει:

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στη συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτιρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία».

«Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά ιδιαίτερα σε αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει ο Γερμανός αξιωματούχος.

Επίσεις, ο κ. Μάας ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό στάτους της Αγίας Σοφίας, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας στο καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Νέα αμερικανική παρέμβαση – Καλεί την Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά της Αγίας Σοφίας

Προηγούμενο άρθροMητσοτάκης: «Απόδειξη αδυναμίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» (video)
Επόμενο άρθροΒασίλης Κικίλιας: «Με ιεράρχηση οι εμβολιασμοί – Προηγούνται οι ευπαθείς ομάδες»