Νέα αμερικανική παρέμβαση – Καλεί την Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά της Αγίας Σοφίας

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, μετά το σόου του Ταγίπ Ερντογάν – Εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση

Απογοητευμένες από την απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει από μουσείο σε τζαμί την Αγία Σοφία, δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και την καλούν εκ νέου να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της και την προσβασιμότητα αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

Σε νέα δήλωσή του, στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ είπε:

«Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες».

Πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών».

Διεθνής κατακραυγή

Δυσαρεστημένος φέρεται και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Εξέφρασε έντονη ενόχληση, στην συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, για τα θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, συνιστά ευθεία προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και στους διεθνείς θεσμούς που την εκπροσωπούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «προσβάλλει την ιστορική μνήμη, υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αξίες και ασεβεί επί του θρησκευτικού αισθήματος των Χριστιανών, Ορθοδόξων και μη, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την προσευχή στην Αγία Σοφία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε μία σύντομη αλλά προκλητικότατη δήλωσε, κάνοντας λόγο για «ευόδωση των προσπαθειών». «Η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης – Συναντήθηκε με Κουτσούμπα και Βαρουφάκη
Επόμενο άρθροMητσοτάκης: «Απόδειξη αδυναμίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» (video)