Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ξαναγίνει μουσείο η Αγία Σοφία

«Οι Αμερικανοί ηγέτες λυπούνται για την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Στηρίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Αυτό δήλωσε, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο, για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, με τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή World Tonight του BBC, τόνισε ότι η «Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιστρέψει η Αγία Σοφία στο μουσειακό καθεστώς της».

 «Σίγουρα μπορώ να σας πω ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Είναι μόνο η αρχή για εμάς. Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια», πρόσθεσε ο θρησκευτικός ηγέτης της ομογένειας στην Αμερική.

Αναφερόμενος στην προσβασιμότητα για όλους στην Αγία Σοφία, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι αυτό είναι μία πάγια πρακτική σε ένα τζαμί, που δεν συνιστά κάποια ιδιαίτερη κίνηση καλής θέλησης.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα έγκειται στην προνομιακή μεταχείριση των μουσουλμάνων πολιτών της Τουρκίας, καθώς μόνο αυτοί θα έχουν λατρευτική πρόσβαση στο μνημείο.

Αναφερόμενος στα κίνητρα της τουρκικής κυβέρνησης, τα επέδωσε σε εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.

«Δεν ξέρω αν είναι ένα σημάδι αδυναμίας, αλλά μπορώ να πω ότι δεν ήταν μια σοφή απόφαση. Επιβλήθηκε κυρίως, αν μπορώ να το καταλάβω σωστά, από τη δύσκολη πολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση όπου η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ίσως από τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει», είπε.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ορισμένα μνημεία και ιδέες που είναι περιβεβλημένα με τόσο βαθιά ιστορία, νόημα και σεβασμό αιώνων που δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε και είναι επικίνδυνο να παίζουμε με αυτά τα πράγματα».

Προηγούμενο άρθροΣτα 850 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του νέου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»
Επόμενο άρθροΣτην Πάρο ο Μητσοτάκης με τον Τομ Χανκς (pics)