Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε οι δύο αποφάσεις να συνδυαστούν ως προς τον τρόπο υλοποίησης τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

«Η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και δεν θέλει οι πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι σε δικηγορικά γραφεία. Ως κυβέρνηση μελετάμε την απόφαση, τα λεφτά αυτήν την  στιγμή δεν υπάρχουν στο Υπουργείο εργασίας, στον κοινωνικό προϋπολογισμό.

»Θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να βρούμε λύση. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και θα υπάρξει και δήλωση του πρωθυπουργού γιατί αφορά 2.6000.000 συνταξιούχους.

»Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να υλοποιήσουμε αυτήν την απόφαση.

»Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δίσ ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο το Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο για το πως θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε οι δύο αποφάσεις να συνδυαστούν ως προς τον τρόπο υλοποίησης τους.

Για τις ψηφιακές συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα τέλη του 2020 θα αρχίσει η ψηφιακή απονομή αναπηρικών συντάξεων»

Χαρακτήρισε τις αναπηρικές συντάξεις ως την πιο κρίσιμη και σημαντική κατηγορία μετά τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Περί τα μέσα του 2021, θα ενταχθούν στον «ΑΤΛΑ» τρεις ακόμη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι μηχανικοί.

Επίσης, τέλη του 2021 θα ενταχθεί ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι νομικοί και οι δημοσιογράφοι. 

«Στα τέλη του 2021 το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Για τους παλιούς συνταξιούχους που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΑΤΛΑΣ, ο υπουργός εργασίας, είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι άδικο και ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, είπε ότι ανθρώπινο δυναμικό που απελευθερώνεται από τις νέες συντάξεις, θα ασχοληθεί με τις εκκρεμείς για να αυξηθεί η ταχύτητα απονομής. Επίσης είπε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν μέσα στον Άτλα κατηγορίες εκκρεμών συντάξεων από το 2017 και αναμένει να δει πως θα εξελιχθεί αυτή η άσκηση. 

Επίσης είπε ότι από τον Σεπτέμβριο όλες οι συντάξεις χηρείας που δεν αποδόθηκαν από τον Ιούνιο του 2019 θα αποδοθούν πλέον σε ποσοστό 70%.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, με τροπολογία του υπουργείου εργασίας που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα αυξηθεί το ποσοστό προκαταβολής προσωρινής σύνταξης στο 70% για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 80% για μισθωτούς.

Για την ανεργία

Όσον αφορά στην ανεργία, ο κ. Βρούτσης είπε ότι από τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση προγραμματίζει σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας με προγράμματα του ΟΑΕΔ για άνεργους άνω των 55, νέους εργαζόμενους, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Διευκρίνισε ότι παραμένει στις κεντρικές στρατηγικές της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την καταπολέμηση της ανεργίας λόγω της πανδημίας.

Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε να συνεχιστεί το πρόγραμμα Συνεργασία και μετά τον Οκτώβριο.

Προηγούμενο άρθροΑυστρία – Πολιτικά παιχνίδια με την Αγία Σοφία «παίζει» ο Ερντογάν
Επόμενο άρθροΠορτογαλία: Νεκρός πυροσβέστης από τροχαίο σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς