Κορωνοϊός: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα από σήμερα και ποια τα πρόστιμα (video)

Ο κορωνοϊός κάνει και πάλι τη χρήση της μάσκας υποχρεωτική. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική, ήταν η αιτία που οι λοιμωξιολόγοι ζήτησαν οι πολίτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Χθες, Τρίτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε καταστήματα λιανικής & υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.


Υποχρεωτική η μάσκα τα ΜΜΜ


Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και σε ταξί για επιβάτες και οδηγούς καθώς και σε σούπερ μάρκετ όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.


Οι έλεγχοι


Όπως τόνισε είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.


Σε ποια μέρη γίνεται ισχυρή σύσταση


Το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε στα social media μία φωτογραφία για να μην υπάρχουν απορίες για το πού είναι υποχρεωτική η μάσκα και για τα μέρη που αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση μετά από την επέκταση του μέτρου (δείτε εδώ περισσότερα).

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ Χρήση μάσκας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚ ΣΥΣΤΑΣΗ προσωπικό κοινό Γραφεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες, .α.)' Χώροι Λατρείας Εστίαση Καταστήματα (σούπερμάρκετ καταστήματα κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ταξί Ανελκυστήρες Σκάλες Λοιποί ανοιχτοί χώροι Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα Καταστήματα (λιανικής κ.α.) Κομμωτήρια, Κέ Κέντρα Αισθητικής μεκοινό 1ΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ"

Αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας


Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή είχε εκδώσει οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό:

Στο γιατί συνιστάται η χρήση μάσκας, τονίζεται ότι, οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας.

Η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Από 29/7 επεκτείνεται υποχρεωτικά η χρήση μάσκας

Προηγούμενο άρθροΔένδιας: « Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία αλλά όχι επί παντός επιστητού»
Επόμενο άρθρο«Με θλίψη και οδύνη» αποχαιρετά η Ν.Δ την Έφη Μυροθέου μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της παράταξης