Στριμωγμένος από παντού ο Ερντογάν «ανοίγει» την Παναγία Σουμελά για την λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου

Στριμωγμένος και με την πλάτη στο τοίχο όπως όλα δείχνουν είναι Ρ. Ταγίπ Ερντογάν που με μια κίνηση «μεγαλοψυχίας» αποφάσισε να διεξαχθεί κανονικά η λειτουργία της Κοίμησης της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά.

Μια άδεια που δόθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Τουρκίας, προκειμένου να τελεστεί κανονικά η Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά παρά το γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο Σουλτάνος είχε μετατρέψει σε τζαμί τον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης, αγνοώντας τη διεθνή κατακραυγή και το status quo δεκαετιών.

Βέβαια, μην πιστέψετε ότι ο Ερντογάν ξαφνικά έγινε φιλοχριστιανός ή αναθεώρησε τις μαξιμαλιστικές μουσουλμανικές του τάσεις.

Τουναντίον ο Σουλτάνος κατάλαβε ότι στριμώχτηκε βλέποντας από τη μια την τούρκικη λίρα να κατακρημνίζεται έναντι του δολαρίου και του ευρώ, τους μουσουλμάνους ηγέτες να τον αγοούν επιδεικτικά κατά τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας ως τζαμί αλλά και το Αιγαίο να μετατρέπεται σε ένα σιδηρούν παραπέτασμα ενόπλων δυνάμεων από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ και φυσικά τον Ελληνικό στόλο.

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν από μόνες τους τη δυνατότητα καταπόντισης του τουρκικού στόλου σύμφωνα με αξιωματικούς του Πενταγώνου, «όχι μια αλλά δύο φορές αν αυτό χρειαστεί μόνο με τα πυραυλικά συστήματα που διαθέτει».

Στο προκείμενο τώρα, ο «φιλεύσπλαχνος» Σουλτάνος βλέποντας όλους τους «συμμάχους» του (με πρώτο το Κατάρ) να του γυρνούν τη πλάτη και την παγκόσμια κοινή γνώμη να στρέφεται εναντίον του σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο αποφάσισε να διαχειριστεί διπλωματικά τη κρίση ανοίγοντας την Παναγία τη Σουμελά για τους Χριστιανούς παρά το γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα άφηνε να εννοηθεί ότι θα τη μετατρέψει και αυτή σε τζαμί.

Επίσης, αξίζει να παρατεθεί αυτούσια η νέα ανακοίνωση της 29ης Ιουλίου 2020 από την η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία ενημερώνει ότι:

«Κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου».

Σημειώνεται ότι η πανηγυρική λειτουργία θα τελεστεί από τους μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανο, Σηλυβρίας, Μάξιμο και Ζάμπιας, Ιωάννη, ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε χθες επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο «ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)»

Υπενθυμίζεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωση του το βράδυ της Τρίτης, γνωστοποίησε πως δεν θα γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Αυτό γιατί το Πατριαρχείο δεν είχε πάρει τη σχετική άδεια, στο πλαίσιο της προστασίας του κλήρου και των πιστών από την πανδημία.

Προηγούμενο άρθροΣταϊκούρας – Τσακαλώτος: Από τη Βουλή Viral στο facebook για τους πλειστηριασμούς
Επόμενο άρθροΚατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Με ποια διαδικασία θα πληρωθούν