Ειδική επιδότηση σε ΚΤΕΛ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επλήγησαν από τον κορονοϊό

Θεοχάρης: «Στα 100 εκατ. ευρώ το ποσό ενίσχυσης»

Μέσω ειδικής επιδότησης θα ενισχυθούν επιχειρήσεις που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία και έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι, για αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση προσφέρουν ειδική επιδότηση, που θα δοθεί στα ΚΤΕΛ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως είπε, πρόσφατα το  υπουργείο προχώρησε σε σχετική νομοθετική βελτίωση, ώστε να σταθεί εμπράκτως δίπλα στους Οργανισμούς των τουριστικών λεωφορείων.

«Η ειδική επιδότηση αποσκοπεί στην ανακούφιση των επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού, οι οποίες έχουν υποστεί μείωση στον τζίρο και τα έσοδά τους, λόγω και του περιορισμού του ανώτατου ορίου πληρότητας επιβατών σε ποσοστό 65% των συνολικών θέσεων κάθε λεωφορείου. Βεβαίως, αυτό ήταν ένα μέτρο απολύτως επιβεβλημένο, το οποίο εφαρμόστηκε για υγειονομικούς λόγους», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσω της παροχής διατακτικών («voucher») σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί τις διατακτικές για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Τα voucher αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέτρο, ουσιαστικό και επιβεβλημένο από τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, ίσως και 20, μπορούν να ενεργοποιηθούν σε φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν τον εσωτερικό τουρισμό».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά πραγματοποιήθηκε η ενίσχυση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για το οποίο το σχετικό κονδύλι, σε πρώτη φάση, τριπλασιάστηκε από 10 σε 30 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 37 εκατ. ευρώ.

«Στη συνέχεια αναβιώσαμε, μετά από πολλά χρόνια, στο Υπουργείο Τουρισμού το Πρόγραμμα ‘Τουρισμός Για Όλους’. Προσφέραμε 30 εκατ. ευρώ, όταν την τελευταία φορά που είχε ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα είχαν δοθεί μόλις 5 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Ευχαρίστησε το υπουργείο Οικονομικών για την κατανόηση και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του Υπουργείου Τουρισμού και κάλεσε τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, «να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δώσουν τέτοιου είδους διατακτικές στους υπαλλήλους τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση στο κόστος των διακοπών του Έλληνα εργαζομένου, ενώ θα επωφεληθεί και η τουριστική μας βιομηχανία».

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: «Όταν μιλάτε για την Οικονομία κ. Τσίπρα να είστε ακριβής»
Επόμενο άρθροΥποχρεωτική χρήση μάσκας στο δημόσιο σε όλη τη χώρα.