Τα κρούσματα, ο εφιάλτης της Μυκόνου και η δήλωση Μητσοτάκη: «Μην διστάσετε να…»

Τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα 30/7 στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ έφτασαν τα 65. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Συνολικά τα θύματα είναι 203 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 4.401.

65 κρούσματα μόνο σήμερα

Τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα 30/7 στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ είναι 65. Από αυτά τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Συνολικά τα θύματα είναι 203 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 4.401. 7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τα πάρτι της Μυκόνου έχουν γίνει εφιάλτης της κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή που ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση με τα αρμόδια επιτελεία παρακολουθούν με αυξημένη ανησυχία όσα συμβαίνουν στη Μύκονο.

Σε beach bars ή πριβέ πάρτι, επικρατεί το αδιαχώρητο με τον κόσμο να συρρέει και να διασκεδάζει στους παλιούς κλασικούς ρυθμούς της Μυκόνου αν και φέτος οι ειδικοί έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι είναι «ένα διαφορετικό καλοκαίρι».

Το τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα Covid-19 δείχνουν αυξητική τάση και καταστάσεις όπως αυτές που διαδραματίζονται στο «Νησί των ανέμων», δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Το αντίθετο μάλιστα. Χτυπούν καμπανάκια…

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους είναι η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Μύκονο, το βράδυ της Τρίτης 28/7.

Ο υπουργός Προστασίας είχε συσκέψεις με τοπικούς φορείς και αστυνομικές αρχές προκειμένου να περιοριστούν τα πάρτι συνωστισμού, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στο «νησί των ανέμων» και να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη κοσμοσυρροή.

Την ίδια ώρα στελεχώνεται η υπό συγκρότηση αστυνομική υποδιεύθυνση Μυκόνου, στην οποία φέτος το καλοκαίρι θα υπηρετούν σχεδόν 100 άτομα.

Ο ίδιος μάλιστα, φέρεται να ζήτησε από τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο νησί να αυξήσουν τις περιπολίες και τους ελέγχους τους και να είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε beach bars αλλά και βίλες όπου διοργανώνονται πριβέ πάρτι, με αμέτρητους καλεσμένους που συνωστίζονται χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Σήμερα η πρώτη σύλληψη στη Μύκονο για πάρτι σε βίλα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σαρωτικοί έλεγχοι στη Μύκονο σε beach bars, κέντρα διασκέδασης, αλλά και σε βίλες που διοργανώνονται πάρτι και παρατηρείται συνωστισμός.

Το κράτος είναι σε επιφυλακή, δεν εφησυχάζει στιγμή και οι εικόνες από τα κέντρα διασκέδασης στη Μύκονο που ανεβαίνουν συχνά πυκνά στα social media και κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, με τον κόσμο να συνωστίζεται, το αλκοόλ να ρέει άφθονο και τα μέτρα προστασίας κατά κανόνα να μην τηρούνται, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό.

Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ οι επιτόπιοι έλεγχοι και να πέσουν γερά πρόστιμα στους παραβάτες, ειδικά τώρα που μπαίνουμε στον Αύγουστο, μία εποχή που το νησί είθισται να βουλιάζει από κόσμο.

Η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας τονίστηκαν με έμφαση στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό, μην διστάσετε»

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Αθηνά  Λινού: «Να επεκταθεί η  μάσκα παντού»

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι από τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού επέμεινε στη χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς.

«Πρέπει να παρθούν και επιπλέον μέτρα, όπως η εξ αποστάσεως εργασία και ο καθορισμός μικρών ομάδων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, ώστε να ελέγξουμε τη μετάδοση του ιού και να μπορεί να γίνει εύκολα η ιχνηλάτησή του», σημείωσε η κυρία Λινού.

Σύμφωνα με την ίδια «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους, γι’ αυτό πρέπει να καλλιεργήσουμε τη σύνεση, τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Κυρίως να δούμε πως θα καταπολεμήσουμε την καινούργια εμφάνιση του ήδη παλιού εχθρού».

Τέλος, η κ. Λινού για το άνοιγμα των σχολείων, επεσήμανε πως είναι ανάγκη να αραιώσουν τα παιδιά αίθουσες διδασκαλίας.

Μάσκες: Ποιες προστατεύουν και ποιες όχι – Τι λέει ΕΟΔΥ

Η μάσκα είναι από την Τετάρτη 29/7 υποχρεωτική σχεδόν παντού και οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή, αλλά και στον τρόπο που την φοράνε.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την Τετάρτη 29 Ιουλίου η χρήση της θα είναι υποχρεωτική, εκτός όσων ισχύουν έως σήμερα, για το προσωπικό και σε καταστήματα λιανικής και γραφεία όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, όπως ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Για το κοινό, επισκέπτες και πελάτες, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων όπως φούρνοι και κρεοπωλεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Εξαδάκτυλος: Όχι μάσκες με φίλτρο και ασπίδες

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN, είπε πως οι μάσκες με φίλτρο προστατεύουν αυτόν που τη φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς, αν έχει τον ιό, τον διασπείρει.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στις ασπίδες, υποστηρίζοντας πως δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες, για παράδειγμα, βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».

epa08366269 A combo picture shows citizens of Genoa wearing different types of protective masks during the coronavirus pandemic in Genoa, Italy, 16 April 2020. Countries around the world are taking measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/LUCA ZENNARO

Οδηγίες ΕΟΔΥ στους πολίτες για τις μάσκες

Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή είχε εκδώσει οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό:

Στο γιατί συνιστάται η χρήση μάσκας, τονίζεται ότι, οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας.

Η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Στο ποιες είναι οι συνήθεις κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς.

Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροπαωθητικό έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α).

Αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής.

Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας)

Η μη χειρουργική μάσκα, είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά.

Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα).

Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας

Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα, προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό.

Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.

Η μάσκα με βαλβίδα δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδιών από το άτομο που τη φορά.

Στο πότε πρέπει να φοράω τη μάσκα, οι απαντήσεις δίνονται ως εξής.

Η χρήση της μάσκας στην κοινότητα συστήνεται όταν:

επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ.

μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς

εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και ερχόμαστε σε επαφήμε το κοινό (π.χ τράπεζες, super-market κλπ)

όταν εισερχόμαστε σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας

Στο εάν πρέπει να τηρώ την απόσταση των 2 μέτρων από άλλα άτομα ακόμα και αν φορώ μάσκα, η απάντηση είναι: «Ναι». Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Στο πώς πρέπει να χειρίζομαι με ασφάλεια τη μάσκα, τονίζεται…

Θυμηθείτε! Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά!!!

Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.

Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.

Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.

Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!

Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.

Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.

Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.

Η υφασμάτινη μάσκα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (π.χ. βαμβακερά T-shirt, βαμβακερά σεντόνια, ή βαμβακερές πετσέτες κουζίνας/φαγητού,).

Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Εναλλακτικά με χαμηλότερο ποσοστό προστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης

2 στρώματα λινού υφάσματος

2 στρώματα μεταξωτού υφάσματος

Προηγούμενο άρθροΙός του Δυτικού Νείλου: 10 νέα κρούσματα και ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠαράταση στην υποβολή αιτημάτων στήριξης εργαζομένων στον Πολιτισμό