Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, περισσότερο για τη συμπεριφορά των νέων που έχουν πάρει αψήφιστα τον κίνδυνο που ελλοχεύει.

«Σαφώς και η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα αστικά κέντρα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα κρούσματα δεν προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό, αλλά σημαντικός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αναφέρουν επαφή με άλλον ασθενή ή ταξιδιώτη από το εξωτερικό.

»Αυτό ακριβώς υποδηλώνει την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον επίνοσο πληθυσμό της χώρας και το δυναμικό εξάπλωσής του τόσο από συμπτωματικούς ασθενείς όσο και από ασυμπτωματικούς φορείς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους.

Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική και ικανή να μεταδώσει τον ιό σε επίνοσα άτομα.

Βέβαια, ο κ. Δημόπουλος τονίζει, επίσης, ότι οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της, όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές.

Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

«Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων», τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Αναφερόμενος σε δεύτερο επιδημικό κύμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε ότι δεν είναι δόκιμο να συζητάμε για δεύτερο επιδημικό κύμα τη στιγμή που ουσιαστικά βρισκόμαστε στο αρχικό κύμα της πανδημίας.

«Μπορεί στη χώρα μας η επιδημιολογική καμπύλη να είναι σημαντικά καλύτερη συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη, ωστόσο δεν φτάσαμε στο σημείο ώστε να θεωρήσουμε ότι το αρχικό επιδημικό κύμα εξαλείφθηκε», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, είναι σαφές ότι μια νέα έξαρση των κρουσμάτων είναι πιθανή, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής. Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η περαιτέρω πορεία της επιδημίας στη χώρα μας».

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός – Ανήσυχη η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε για το Φθινόπωρο
Επόμενο άρθροΘεοδωρικάκος για κορονοϊό: «Δύσκολος ο χειμώνας – Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο»