Στο πλαίσιο της σύσκεψης που έλαβε χώρα στη Ρόδο με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων για θέματα σχετικά με τον τουρισμό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τη προσωπική του δέσμευση ότι θα στηριχθεί ο κλάδος του τουρισμού και κυρίως οι εργαζόμενοι.

«Ειδικά τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επεσήμανε ότι η επιτυχία της πρώτης φάσης αντιμετώπισης του κορονοϊού πιστώνεται σε όλους τους πολίτες.

Υπογράμμισε πως χρειάζεται τώρα στη νέα φάση να περιορίσουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται, διότι ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί και βρίσκεται ανάμεσα μας.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι που θα έχουμε στη διάθεσή μας.

Επίσης, εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο μεταξύ Αυτοδιοίκησης και φορέων.

«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους, απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο η οποία θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή.»

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε:

«Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές.

Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα.

Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής.»

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός για το Πρόγραμμα «Γέφυρα»;

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα», δηλώνοντας πως αυτό είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

«Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες, για να αποτρέψουμε τη δημιουργία “κόκκινων” δανείων στο μέλλον.

Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας, οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κορονοϊό.

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι που να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση.

Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική.»

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός για το Ταμείο Ανάκαμψης;

Εν συνεχεία, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τα χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλά και αποτελούν την τελευταία αναπτυξιακή ευκαιρία για την χώρα μας.»

Έπειτα, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε πως θα ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα.

Επίσης, άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός απάντησε στα αιτήματα που διατυπώθηκαν για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κ.α..

«Μέχρι να περάσει η κρίση θα είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Όταν περάσει, θα δούμε τις απώλειες και θα

αποφασίσουμε τα πρόσθετα εργαλεία στήριξης.

Όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος.

Θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση»

Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια.

Εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να διαχειριστούμε ξανά μία τέτοια κρίση.»

Επιπλέον, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας, αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία.

Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.

Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις […]

Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη.»

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε προστασία στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

«Ταυτόχρονα, εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται.»

Προηγούμενο άρθροΙταλία: Εξαπλώνεται o κορονοϊός – 552 νέα κρούσματα
Επόμενο άρθροΚορoνοϊός: Nέα έξαρση – Λίγο πριν από τοπικά lockdown η μισή χώρα – Ορόσημο η Δευτέρα για αποφάσεις