Κορoνοϊός: Nέα έξαρση – Λίγο πριν από τοπικά lockdown η μισή χώρα – Ορόσημο η Δευτέρα για αποφάσεις

Πλήθος μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση για να ανακόψει το κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, με τη Δευτέρα να είναι μέρα ορόσημο, καθώς στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει υπό τον πρωθυπουργό, αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα βάσει του «μοντέλου» Πόρου και για άλλες περιοχές.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο, έκανε λόγο για ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά.

«Απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει της τη νέα έξαρση, την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού και η οποία, τονίζω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας» είπε και επικαλέστηκε τα στοιχεία βάσει των οποίων κάποιοι έδειξαν αμέλεια και προκλητική αδιαφορία στις υποδείξεις των ειδικών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που χθες έφθασαν τα 151, «λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης ώστε να ενεργοποιήσει κάθε συνδυασμό μέτρων, για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Έτσι, τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο και οι ειδικοί βάζουν «στο τραπέζι», διάφορες λύσεις και μελετούν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν «το μοντέλο του Πόρου» και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ήδη, χθες, Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέους περιορισμούς:

Την αναστολή για όλες τις λιτανείες  και τις εμποροπανήγυρεις, μετά από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.

Την επέκταση έως τις 31 Αυγούστου, του μέτρου της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στις αποφάσεις της Δευτέρας, ακόμη και το ενδεχόμενο του περιορισμού των καλεσμένων σε κοινωνικές τελετές και συναθροίσεις.

Στη βαρύτητα της μεθαυριανής τηλεδιάσκεψης ως προς τον περιορισμό της πανδημίας ενόψει του Δεκαπενταύγουστου αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που «έδειξε» την 10η Αυγούστου ως ημέρα αποφάσεων για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Άλλωστε, η Δευτέρα είναι σημαντική και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη Θεσσαλονίκη, όπου μέσα σε επτά ημέρες διαπιστώθηκαν 184 κρούσματα.

Στη διάσκεψη που είχαν την Παρασκευή, ο κ. Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, συζητείται το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας σε μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα ενός τοπικού lockdown, αν τα κρούσματα στην πόλη εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται με την ίδια συχνότητα.

Αν και εδώ και μήνες έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί, από γερμανικής πλευράς, τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι λοιμωξιολόγοι προβληματίζονται για τη διοργάνωσή της, η οποία δεν αποκλείεται και να ματαιωθεί.

Τα πρωτόκολλα προέβλεπαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των εκθετών στα περίπτερα, μειωμένο αριθμό επισκεπτών και διαφορετική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Πάντως, η διεξαγωγή ή όχι της ΔΕΘ αναμένεται να αποφασιστεί σε ανώτατη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις 20 Αυγούστου.

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: «Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό απροστάτευτους» (pics)
Επόμενο άρθροΑργεντινή: Σε μια μέρα 7.482 νέα κρούσματα κορονοϊού