Εξαδάκτυλος: Η μάσκα δεν είναι καταναγκασμός αλλά «όπλο» κατά του κορονοϊού

Η μάσκα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καταναγκασμός, αλλά ως «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις διασκεδάσεις μας.

Δεν πρόκειται για χρήση που σκοπό έχει να προστατεύσει τους άλλους αλλά είναι το μέσο για να συνεχίσουμε φυσιολογικά τη ζωή μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον κορονοϊό.

Αυτό το μήνυμα στέλνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγώντας ότι η χρήση μάσκας μάς προστατεύει από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα και από άτομα που πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καθώς είναι ασυμπτωματικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτηρίζει τη μάσκα ως το «απόλυτο» όπλο προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα του κορονοϊού.

Τονίζει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που εκτίθενται σε μέχρι τετραπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης,  γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν και παίρνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκα, υγιεινή χερών και τήρηση αποστάσεων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μάσκα είναι το πρώτο και κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

Επίσης, είπε ότι οι μάσκες είναι αποδεδειγμένα καλύτερες από τις ασπίδες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικό μέτρο, για εκείνους που ήδη φορούν τη μάσκα, καθώς προστατεύουν τα μάτια και όχι μύτη και στόμα.

«Με φοβίζει η κούραση της κοινωνίας της οποίας η συνεργασία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Και με προβληματίζει η απόδοση ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι νέοι. Είναι άδικη καθώς η χαλάρωση κατά τον μήνα Ιούλιο αφορούσε όλους ανεξαιρέτως. Εκτός από τις εικόνες της διασκέδασης στις παραλίες είδαμε και επίσημες δεξιώσεις με αντίστοιχο συνωστισμό ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τη «Θάλεια» – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Επόμενο άρθροΒηρυτός – Μαρτυρία: Συγκλονίζει ζευγάρι που είδε μπροστά του τον θάνατο, ενώ υποδεχόταν στη ζωή το μωρό του