Προκλητικότητα Τσαβούσογλου: «Με εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» (pics)

Σε ακόμα μία προκλητική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε ξεκάθαρα την Ελλάδα – αφήνοντας την Αίγυπτο εκτός των πυρών του – για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», δήλωσε προκλητικότατα ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Ελλάδα και όχι την Αίγυπτο για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

Με την ίδια προκλητικότητα, ο Τούρκος υπουργός συνέχισε: «Με εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας – Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο»!

«Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων, το Oruc Reis απέπλευσε, με σβηστά ραντάρ από την Αττάλεια για το ακριτικό Καστελόριζο, ύστερα και από τη νέα παράτυπη Navtex της Τουρκίας για έρευνες στην περιοχή, μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Η περιοχή που καλύπτει η νέα προκλητική Navtex της Τουρκίας βρίσκεται σε απόσταση 140 χλμ. δυτικά των ακτών της Κύπρου και  200 χλμ. από τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου, ενώ απέχει περίπου 110 χλμ από το Καστελόριζο.

Ανοιχτά της Καρπάθου και του Καστελόριζου υπάρχει κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων, από τα οποία κάποια συνοδεύουν το Oruc Reis.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι σήμερα, |Δευτέρα, στις 12.00, θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ.

«Παρακολουθούμε στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι, μετά τη σύναψη συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου, αμφισβήτησαν την καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία – βάσει των διεθνών κανόνων – μεταξύ των δύο χωρών κι αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, απειλώντας για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης.

Προηγούμενο άρθροΚΥΣΕΑ – Έκτακτη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό – Τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΤούρκος Υπουργός Ενέργειας: «Με τη στήριξη 83 εκατ. Τούρκων πολιτών το Oruc Reis έφτασε στο Καστελόριζο (pics)