Σκηνικό έντασης – Τουρκικά πολεμικά αναπτύσσονται στο Καστελόριζο

Σκηνικό έντασης στήνει ξανά η Άγκυρα, με τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν αναπτυχθεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Καρπάθου.

Όπως ανέφερε το Mega το βράδυ της Κυριακής, απέπλευσαν από το Ακσάζ 14 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Ωστόσο για 17 πλοία που έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου έκανε λόγο το Open.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο αύριο και μεθαύριο, 10 και 11 Αυγούστου.

Η τουρκική ναυτική άσκηση με πυρά έχει προαναγγελθεί για τα ξημερώματα της Δευτέρας στ’ ανοιχτά του Καστελόριζου και συγκεκριμένα στις 05:00 το πρωί κι είναι αυτή που θέτει σε πλήρη εγρήγορση τα ελληνικά αντανακλαστικά.

Η τουρκική NAVTEX, ερμηνεύεται ως αντίδραση στη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, πέρα από την τουρκική τοποθέτηση για “ανύπαρκτη συμφωνία”.

Εκτιμήσεις του ελληνικού Επιτελείου σημειώνουν ότι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξουν νέες προκλήσεις πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος τόσο σε ναυτικό αλλά κυρίως σε αεροπορικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την έναρξη σεισμικών ερευνών.

Μάλιστα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού τους.

Πάντως, στρατιωτικές πηγές από το ΥΠΕΘΑ “το Oruc Reis και η συνοδεία του, παραμένουν στην Αττάλεια”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν κίνηση των Τούρκων από αύριο, μετά από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Oruc Reis είναι πιθανό να αποπλεύσει συνοδευόμενο από μια «μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων» και να πλεύσει στην περιοχή της NAVTEX που είχε προκαλέσει την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση.

Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθούν στενά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Εξωτερικά» πυρά κατά Άγκυρας

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και πρόθεσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Να μιμηθούν το παράδειγμα της ΕΕ και να μιλήσουν ξεκάθαρα για τις παραβιάσεις στη κυπριακή ΑΟΖ κάλεσε τις ΗΠΑ ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Παραμένω πολύ ανήσυχος για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι κατανοούν την κατάσταση και έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για αυτές τις ενέργειες. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες και να μιλήσουν ξεκάθαρα για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ», τόνισε, μιλώντας στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Προηγούμενο άρθροΟλυμπιακός – Παίρνει 16,5 εκατ. Ευρώ για Τσιμίκα από Λίβερπουλ
Επόμενο άρθροΤο βαπόρι των εκρηκτικών – 23 Σεπτεμβρίου η πολύκροτη δίκη – Ανοιχτά τα δικαστήρια 31 Αυγούστου