Δεκαεπτά κατηγορούμενοι διώκονται για μεταφορά πυρομαχικών και εκρηκτικών από την Τουρκία με προορισμό το Σουδάν – Το πλοίο με σημαία Μάλτας εντοπίστηκε στην Κω τον Μάιο του 2017

Από την Κω μεταφέρθηκε στη Σούδα με τα 16 μέλη του πληρώματος να τελούν υπό περιορισμό στο πλοίο και ο Ουκρανό πλοίαρχο να έχει προφυλακιστεί (pics)

Για τις 23 Σεπτεμβρίου 2020 έχει οριστεί από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενους τον 61χρονο Ουκρανό πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου «MEKONG SPIRIT» σημαίας Μάλτας και ακόμη 17 ατόμων.

Το πλοίο εντοπίστηκε στις 24-05-2017 σε ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στην Κω, να μεταφέρει εκρηκτικές ύλες από την Τουρκία με προορισμό το Σουδάν, κατά παράβαση σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Οι 17 κατηγορούμενοι διώκονται για μεταφορά πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και ενώσεων προσώπων κατά συναυτουργία, για παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1,2 και 2 του Ν. 92/1967 περί εφαρμογής αποφάσεων ασφαλείας του ΟΗΕ σε συνδυασμό με άρθρο 1 του π.δ. 219/2005 περί εφαρμογής της υπ’ αρίθμ. 1556/2004 απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά συναυτουργία και για διαμετακόμιση άνευ αδείας πυρομαχικών.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε εντοπιστεί ανοιχτά της Κω και λόγω της ιδιαιτερότητας και επικινδυνότητας του φορτίου του οδηγήθηκε στη Σούδα, με 81 κοντέινερ με όπλα και πυρομαχικά.

Τα 16 μέλη του πληρώματος τελούσαν υπό περιορισμό πάνω στο πλοίο και ο Ουκρανός πλοίαρχος είχε προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του φορτηγού, που έχει σημαία Μάλτας, το φορτίο είναι καθόλα νόμιμο και δεν υπάρχει καμία παράβαση της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ισπανία με 52 κοντέινερ με προορισμό το Τζιμπουτί στο «Αφρικανικό Κέρας» (δυτικά αφρικανικά παράλια), την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Σταμάτησε στη Σμύρνη της Τουρκίας, όπου παρέλαβε άλλα 29 κοντέινερ με εκρηκτικά και πυρομαχικά, τα οποία επρόκειτο να αφήσει στο Σουδάν.

Στα 16 μέλη του πληρώματος έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εφοδιασμό τρομοκρατών με εκρηκτικές ύλες και παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

Ειδικότερα, η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται στις 12 το μεσημέρι της 23ης Μαΐου, όταν στη διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας του αρχηγείου του Λιμενικού έφτασε ένα μυστηριώδες email με τίτλο «Warning Warning Warning». Ανέφερε τα ακόλουθα: «Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το «Mekong Spirit» μεταφέρει παράνομα κοντέινερ με πλαστά έγγραφα.

Υπάρχουν 29 κοντέινερ που φορτώθηκαν στο Newport (σ.σ. αναφέρεται στο λιμάνι Nemport της Σμύρνης), που προορίζονται για εταιρεία στο Σουδάν καταχωρισμένη στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται να αποπλεύσει απόψε ή αύριο το πρωί.

Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση και να ελέγξετε το πλοίο». Ως αποστολέας εμφανιζόταν μια ανύπαρκτη εταιρεία με επωνυμία «African Brindge Shipping».

Το απόγευμα της 23ης Μαΐου, το φορτηγό πλοίο απέπλευσε από την Τουρκία φορτωμένο με 81 κοντέινερ με εκρηκτικά και κινήθηκε νότια με κατεύθυνση προς Αίγυπτο.

Τα 29 κοντέινερ είχαν προορισμό το Πορτ Σουδάν και τα υπόλοιπα θα εκφορτώνονταν διαδοχικά στο Τζιμπουτί, στην Ινδονησία και στην Αυστραλία. Ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κω, οι αξιωματικοί από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού κάλεσαν μέσω VHF τον πλοίαρχο και ζήτησαν πληροφορίες για το πλοίο και το φορτίο του.

Αμέσως μετά ο πλοίαρχος πήρε εντολή να αλλάξει ρότα και να καταπλεύσει για περαιτέρω έλεγχο αρχικά στην Κω και στη συνέχεια, λόγω της ιδιαιτερότητας του φορτίου του, στη ναυτική βάση της Σούδας.

Οι δίκες του Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, λόγω κορονοϊού, οι θερινές διακοπές για τα δικαστήρια έχουν περιοριστεί στο διάστημα από 15 Ιουλίου μέχρι και 30 Αυγούστου, καθώς στις 31 του μήνα ανοίγουν και πάλι οι δικαστικές αίθουσες.

Έτσι, μερικές από τις δίκες που θα διεξαχθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, είναι οι εξής:

31 Αυγούστου συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία Μακρή στη Βούλα

4 Σεπτεμβρίου απολογείται η οικογένεια Κουτσολιούτσου  για 5 κακουργήματα στην ανακρίτρια Αλεξοπούλου

7 Σεπτεμβρίου ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης στο τριμελές εφετείο κατηγορούμενος

7 Σεπτεμβρίου ο άλλοτε ιδιοκτήτης του Alter Γιαννίκος στο εδώλιο για ψευδή πτώχευση

9 Σεπτεμβρίου ο Χάρης Τομπούλογλου στο 5μελες εφετείο κακουργημάτων για τη γνωστή υπόθεση δωροδοκίας  

11 Σεπτεμβρίου η δίκη Λαγού-Μίχου

11 Σεπτεμβρίου ο εμπλεκόμενος με τα «οικόπεδα Ρέστη» πολιτικός μηχανικός Στάικος για ψευδή καταμήνυση

15 Σεπτεμβρίου η δίκη του Τ.Τ. με τους εμπλεκόμενους για το αδίκημα της απάτης

16 Σεπτεμβρίου η δίκη εγκληματικής οργάνωσης με νονούς της νύχτας

16 Σεπτεμβρίου η δίκη του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του για νομιμοποίηση εσόδων

16 Σεπτεμβρίου η δίκη του π. υπουργού Ανθόπουλου για τοκογλυφία.

17 Σεπτεμβρίου η αγόρευση της εισαγγελέας για το Noor1

18 Σεπτεμβρίου η δίκη Κάντα-Λύγινου για τα εξοπλιστικά

23 Σεπτεμβρίου η δίκη του εκδότη Πίκουλα και άλλων για παράνομη βία σε δημοσιογράφο

24 Σεπτεμβρίου η δίκη Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ