Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: «Με τη στήριξη 83 εκατ. Τούρκων πολιτών το Oruc Reis έφτασε στο Καστελόριζο (pics)

Σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ – Το πρωί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ – Στις 17.00 προγραμματισμένη επικοινωνία Μητσοτάκη με το γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ – Ανακλήθηκαν οι άδειες στελεχών τον Ενόπλων Δυνάμεων, δεν δίνονται νέες

Μέσω Twitter επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ότι το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια και μάλιστα «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει», ανοιχτά από το Καστελόριζο.

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή».

Προκλητικά, πρόσθεσε ότι 83 εκατομμύρια Τούρκοι υποστηρίζουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση  του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ύστερα κι από την έκδοση της νέας Navtex από την Τουρκία για έρευνες στην περιοχή νότια του ακριτικού μας νησιού μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Υπάρχει κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Καρπάθου και του Καστελορίζου, εκ των οποίων κάποια εξ αυτών θα συνοδεύσουν το Ορουτς Ρέις που απέπλευσε από την Αττάλεια με «σβηστά ραντάρ» και κινείται με χαμηλή ταχύτητα για τα όρια της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Η είδηση για τον απόπλου του Oruc Reis επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ενώ ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη γύρω περιοχή και σπεύδουν έτσι ώστε να έχουν παρατηρητικό ρόλο, για την ώρα.

Στο μεταξύ, από χθες βράδυ Κυριακής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην ανάκληση αδειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα.  Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει εκτάκτως στο «ελληνικό πεντάγωνο» το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη:

Προκλητικότητα Τσαβούσογλου: «Με εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» (pics)

ΚΥΣΕΑ – Έκτακτη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό – Τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο

Σκηνικό έντασης – Τουρκικά πολεμικά αναπτύσσονται στο Καστελόριζο

Προηγούμενο άρθροΠροκλητικότητα Τσαβούσογλου: «Με εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» (pics)
Επόμενο άρθροΜήνυμα προς Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό» – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ