Eρντογάν – «Αρνάκι» στη Μέρκελ – «Λιοντάρι» στους δικούς του

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην εκδήλωση για τη 19η επέτειο το9υ κόμματός του, του AKP.

Με αυτήν την προκλητική δήλωση, σε ακόμη ένα υστερικό ξέσπασμα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποιου είδους «επεισόδιο» ανάμεσα στο Oruc Reis και ελληνικό πλοίο, κάτι που διαψεύδουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Την   ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για λεονταρισμούς «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ερντογάν, που βλέπει την οικονομία της χώρας του να καταρρέει.

Λίγες ώρες πριν τη νέα προκλητική δήλωσή του, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην οποία έδειξε άλλο «πρόσωπο».

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, κυρίως τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και «δήλωσαν πως υποστηρίζουν την επίλυση των προβλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου»

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια ώρα που το Oruc Reis μπήκε και πάλι στην  ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός των ορίων που περιγράφει η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.

Μία NAVTEX που όμως σήμερα έγινε διάτρητη κατά την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, με την παρουσία τεσσάρων πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μιας γαλλικής φρεγάτας και ενός ελικοπτεροφόρου, καθώς και δύο γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Προηγούμενο άρθροMαξίμου – Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενόψει του αυριανού Συμβουλίου της ΕΕ
Επόμενο άρθροΛιβύη: Τουρκικά κονβόι αποδεκατίζει η αεροπορία του Χάφταρ