Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: «Χαστούκι» στον Ερντογάν – Αλληλέγγυοι σε Ελλάδα και Κύπρο οι Ευρωπαίοι (pics)

Να προχωρήσει η Τουρκία άμεσα στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε τη γείτονα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση», είπε μετά το τέλος του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από αίτημα της Ελλάδας.

 «Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν και ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Βιέννη.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία».

Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι «η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, είναι μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης».

Άλλωστε, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε το μεσημέρι τυης Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την Ανατολική Μεσόγειο και την παρουσία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis.

«Επαναβεβαιώθηκε η αμερικανική στήριξη της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο και συζητήσαμε πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση της αμυντικής μας συνεργασίας και την οικοδόμηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας (MDCA), μειώνοντας παράλληλα τις περιφερειακές εντάσεις», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, νέα επίδειξη προκλητικότητας έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis, είπε: «Δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση που θα γίνει σε πλοία μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε σε αυτό».

«Η δήλωση ενός συμμάχου (σ.σ. Γαλλίας) που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας από τώρα και στο εξής, και είμαστε ικανοί να το πράξουμε», υποστήριξε.

Προηγούμενο άρθροLockdown στο ΚΥΤ Ορεστιάδας και σε δομή της Δράμας
Επόμενο άρθροΦωτογραφίες που αποτυπώνουν την τουρκική προκλητικότητα έδειξε ο Δένδιας στους Ευρωπαίους εταίρους