Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αυτό κατέστησε σαφές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που έγινε την Παρασκευή.

Είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν.

Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών.

Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός του επιστητού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας παρουσίασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων φωτογραφίες που αποτυπώνουν την τουρκική προκλητικότητα στο περιστατικό της επακούμβησης ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας μετά από τους επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε συγκλονισμένος, μετά την παρουσίαση των ντοκουμέντων και τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι απίστευτο αυτό που βλέπει και ότι δεν πρέπει να συμβεί, ξανά.

Ο κατάλογος των κυρώσεων

Όσον αφορά στον κατάλογο των κυρώσεων στην Τουρκία, που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ο κ. Δένδιας είπε ότι καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα.

Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Προηγούμενο άρθροΣυμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: «Χαστούκι» στον Ερντογάν – Αλληλέγγυοι σε Ελλάδα και Κύπρο οι Ευρωπαίοι (pics)
Επόμενο άρθροΧαρδαλιάς για Δεκαπευνταύγουστο: Ευχές με προτροπή για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού