Κορονοϊός: Στα 1.825 τα κρούσματα σε 10 μέρες – Ποια είναι τα νέα μέτρα – Που και πότε εφαρμόζονται

Συναγερμό έχουν σημάνει τα 1.825 κρούσματα κορονοϊού που έχουν βεβαιωθεί στη χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει νέα μέτρα, για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με τον νέο χάρτη, που διένειμε χθες, Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ, όπου περιέχονται οι περιφέρειες της Ελλάδας όπου αποτυπώνονται τα περισσότερα κρούσματα, αυξητική τάση εξάπλωσης του ιού καταγράφουν τα νησιά, τόσο τα Επτάνησα, όσο και του Αιγαίου, η Αργολίδα, η Μαγνησία, η Λάρισα και ο Έβρος.

Μετά την ανακοίνωση για την Αττική, τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα έως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιφέρειες:

Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων).

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου στις Περιφερειακές Ενότητες: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας.

Στους δήμους: Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω

Από τα 254 νέα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, 20 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο και 98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης, 67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, 9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή.

Ακόμη 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή.

Επίσης, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, περιλαμβάνουν:

Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, όπως και σε άλλες 15 περιοχές της χώρας,

Όριο 50 ατόμων για δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις,

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων,

Ειδικά πρόσθετα μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο,

Παράταση των μέτρων στον Πόρο,

Τηλεργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,

Προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους υψηλού συγχρωτισμού,

Υποχρεωτική μάσκα παντού.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, καλώντας τους πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα που ισχύουν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των πρόσφατων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Για μια εβδομάδα γενικευμένη χρήση μάσκας

Ο υφυπουργός επίσης τόνισε: Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Προηγούμενο άρθροOAΕΔ – Νέα προγράμματα – Αυξημένο το ενδιαφέρον των εργοδοτών – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού – Στα 1.847 τα επιβεβαιωμένα του 24ώρου