Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, κυκλοφορούν στην Ελλάδα μέχρι 15.000 ασυμπτωματικοί, κυρίως νέοι, που δεν γνωρίζουν ότι έχουμε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και αποτελούν πηγή μόλυνσης για όσους βρίσκονται κοντά τους – Έκκληση στους συνωμοσιολόγους να βλέπουν λιγότερες ταινίες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος καθηγητής Γενετικής, είπε πως υπάρχουν και τα καλά νέα: Το γεγονός ότι σήμερα, Δευτέρα, τα κρούσματα μειώθηκαν στα 150, δηλαδή ότι έχουμε μία σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη, αλλά σταθερή μετάδοση.

Σημείωσε δε ότι προφανώς, τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους,  άφησαν αποτύπωμα με τη μείωση των κρουσμάτων.

Ο κ. Δερμιτζάκης κατήγγειλε του συνωμοσιολόγους, λέγοντας χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες». Επίσης εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Για το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η καθοδική πορεία με τα κρούσματα, αρχίζει να βλέπει μια καλύτερη εικόνα, αλλά πρόσθεσε πως θα ήθελε να υπάρξει σοβαρή μείωση και ειδικά στην κοινότητα, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία.

Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και ότι, ιδανικά, θα πρέπει να είναι 40, 50 ή 60.

Σημειώνεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν σταθερά πάνω από 200, κάτι που είχε εγείρει την αγωνία στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα, γεγονός που οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν σημαντικό για την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς θα φανεί αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες θα αποδώσουν, ή θα χρειαστεί να αυστηροποιηθούν περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην οποία αναφέρονταν λιγότερα από 200 κρούσματα ήταν η 11η Αυγούστου, όταν είχαν ανακοινωθεί 196 κρούσματα. Από τότε οι ημερήσιες μολύνσεις ήταν:

12 Αυγούστου, 262 κρούσματα κορωνοϊού

13 Αυγούστου, 204 κρούσματα κορωνοϊού

14 Αυγούστου, 254 κρούσματα κορωνοϊού

15 Αυγούστου, 230 κρούσματα κορωνοϊού

16 Αυγούστου, 217 κρούσματα κορωνοϊού

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

Από τα 150 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στη χώρα από τον ΕΟΔΥ, τα 46 ήταν στην Αττική και τα 30 στην Θεσσαλονίκη, εμφανώς μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά τα νούμερα παραμένουν υψηλά.

Όσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, αυτά είναι 25. Τα 17 καταγράφηκαν στις πύλες εισόδου και τα υπόλοιπα 8 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

7 κρούσματα στη Λάρισα,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

2.785 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο

Έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε τις πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου, καθώς αγγίζουν τα 2.785. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς τον Μάρτιο, όταν και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα, τα κρούσματα είχαν φτάσει συνολικά τα 1.307.

Προηγούμενο άρθροΣτην Κυπριακή Δημοκρατία την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας
Επόμενο άρθροΠΟΥ: «Η επιδημία αλλάζει» – 20χρονοι 30χρονοι 40χρονοι οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού χωρίς να το γνωρίζουν