Λευκορωσία: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις – Διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία ο Λουκασένκο

Έκκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην επανεκλογή του προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η κρίση στην περιοχή θα συζητηθεί σε  έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις μαζικές διαμαρτυρίες και τις απεργίες ο Λουκασένκο δήλωσε ότι προσφέρεται να παραδώσει την εξουσία έπειτα από δημοψήφισμα, το οποίο, όμως, είπε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο τελεί υπό πίεση από τους διαδηλωτές.

Η Ρωσία έχει δηλώσει στον Λουκασένκο ότι προτίθεται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία στην περίπτωση εξωτερικής απειλής.

Άλλωστε, ο Λευκορώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει την απειλή κυρώσεων από την ΕΕ μετά την αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών στη χώρα του έπειτα από την επανεκλογή του την περασμένη εβδομάδα στην προεδρία, την οποία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, εξασφάλισε με νοθεία.

Ο ίδιος αρνείται ότι έχασε και επικαλείται τα επίσημα αποτελέσματα που του δίνουν ποσοστό λίγο πάνω από το 80% των ψήφων.

Ο Λουκασένκο είπε ότι δεν θα γίνουν νέες προεδρικές εκλογές, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, μέχρι να τον σκοτώσουν.  Πρότεινε αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα, για να παραδώσει τις συνταγματικές του εξουσίες, αλλά «όχι υπό πίεση εξαιτίας του δρόμου», σύμφφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Ναι, δεν είμαι άγιος. Ξέρετε την σκληρή μου πλευρά. Δεν είμαι αιώνιος. Αλλά αν ρίξετε τον πρώτο πρόεδρο, θα συμπαρασύρετε τις γειτονικές χώρες και τα πάντα», τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Από την άλλη, η πολιτικός της αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την Λιθουανία, δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την εξουσία και κάλεσε τους αξιωματικούς επιβολής της ασφάλειας και του νόμου να αλλάξουν πλευρές και «αν το κάνουν τώρα, θα τους συγχωρεθούν παρελθούσες συμπεριφορές».

«Είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη και να ενεργήσω ως εθνική ηγέτης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, σημειώνοντας ότι έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ορμή που υπάρχει έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης τη δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού που θα διασφαλίσει τη διεξαγωγή νέων δίκαιων προεδρικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση στη Λευκορωσία θα συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη.

Προηγούμενο άρθροΤηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μέχρι 31 Αυγούστου
Επόμενο άρθροΣτις 24 και 25 Αυγούστου η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο