Τη διεξαγωγή ειδικής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Αυγούστου για την Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αποστέλλοντας  επιστολή – πρόσκληση στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, για την τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: «Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή.

 Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήουν.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος.

Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία.

Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής της E.E. για τη Λευκορωσία.

Προηγούμενο άρθροΛευκορωσία: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις – Διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία ο Λουκασένκο
Επόμενο άρθροΠολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη – Στον χάρτη οι πορτοκαλί περιοχές