Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην «Πρωινή Ενημέρωση» του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Λένα Φλυτζάνη (18.08.2020)

Για την κριτική που ασκείται στους χειρισμούς της Κυβέρνησης

Η κριτική, πρώτα από όλα, είναι εύλογη, κι εγώ προσωπικά, ως Υπουργός Υγείας, αλλά και όλη η Κυβέρνηση τη δεχόμαστε, είτε είναι καλοπροαίρετη, αλλά ακόμα και την κακοπροαίρετη προσπαθούμε να την εξετάσουμε. Αν και μερικές φορές φτάνει και ξεπερνάει τα όρια των fake news.

Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος, είτε είναι η Αντιπολίτευση, είτε είναι αυτοί οι οποίοι «ψεκάζουν» τον κόσμο με fake news και λένε ότι δεν υπάρχει ο ιός, να μου πει σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, έστω μία, εφαρμόστηκε κάποια άλλη στρατηγική ή τακτική, που είχε καλύτερα αποτελέσματα από την Ελλάδα.

Να πάρουμε τις βαλκανικές χώρες, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι είναι οι χώρες αυτές οι οποίες τα έχουν καταφέρει εξίσου καλά με εμάς. Είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς, με υπερπολλαπλάσια κρούσματα.

Πάμε στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ ισχυρά συστήματα υγείας. Μήπως είναι καλύτερη η κατάσταση από εμάς στη Γαλλία με 3.000 κρούσματα; Στην Αγγλία που είναι ακόμα κλειστή; Στην Ισπανία που έχει lockdown στην Καταλονία; Στη Γερμανία; Μήπως στο Βέλγιο; Στη Σουηδία που είναι μία προηγμένη χώρα; Στην Ελβετία;

Μήπως δεν έχει lockdown το Ισραήλ που είναι μία πολύ σοβαρή και δομημένη χώρα;

Μήπως στην βόρεια και στη νότια Αμερική ή στην Ινδία ή υπάρχει κάποια άλλη χώρα που παρουσίασε ένα άλλο πρόγραμμα με μία άλλη στρατηγική και είχε ένα καλύτερο αποτέλεσμα; Πουθενά δεν υπάρχει.

Και στη φάση που βρισκόμαστε, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες που βλέπω και μπορώ να συνομιλώ με συναδέλφους. Αποδείχθηκε ότι ο κορονοϊός δεν είναι ένας εποχικός ιός.

Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει ενωμένη την προσπάθεια

Η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι ατέρμονη. Θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, μέσα στους επόμενους μήνες. Αντέξαμε τόσο καλά μέχρι τώρα, θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά την προσπάθειά μας. Θα φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πλένουμε τα χέρια μας, θα τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, θα φροντίσουμε τις ευπαθείς ομάδες και θα τα καταφέρουμε.

Δεν με απασχολούν οι κυνικοί και δεν με απασχολούν αυτοί οι οποίοι μιλούν για σενάρια συνομωσίας. Είναι λίγοι όλοι αυτοί, είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι στη χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα.

Εμείς αποδείξαμε στο χώρο της υγείας ότι μπορούμε να κάνουμε και μικρά θαύματα. Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, η κοινωνία, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πάλεψαν όλοι μαζί ως μία γροθιά.

Και έτσι θα πάει η ελληνική κοινωνία. Όλοι μαζί. Λίγη υπομονή, εγκράτεια, τηρούμε ξανά τα μέτρα, αγαπάμε και στηρίζουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τις ευπαθείς ομάδες και θα τα καταφέρουμε.

Για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το εμβόλιο

Πριν από λίγες μέρες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μέσω twitter την πολύ μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης, στη συμφωνία με την Astra Zeneca για 300 εκατομμύρια συν 100, 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του Cambridge μαζί με την εταιρεία, που έχει φτάσει ήδη στην φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση.

Άρα, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα έχει το πρώτο κομμάτι αυτών των δόσεων, περίπου 700.000 δόσεις, στο τέλος του έτους. Και σε εφτά τμηματικές δόσεις, θα πάρει αυτό που της αναλογεί από το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα ξεκινήσουμε από τις ευπαθείς ομάδες και θα πάμε σε όλο τον πληθυσμό μας.