Κικίλιας για κορονοϊό: Στην Ελλάδα τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου από τον Δεκέμβριο

Η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και την φάση 4, ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πρόσθεσε ότι  «θα ξεκινήσουμε με 700.000 τον Δεκέμβριο, που θα είναι μονή ή διπλή δόση».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Λάιεν, ανέβασε σε tweet, τη συμφωνία με την AstraZeneca, για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση,  και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, είπε ότι το υπουργείο Υγείας έχει διασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις.

Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες.

Όπως τόνισε, «δεν είναι εποχικός ο ιός. Αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζέστης και υγρασίας. Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δυο εβδομάδες ο ιός, θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί».

Προηγούμενο άρθροΠΟΥ: «Η επιδημία αλλάζει» – 20χρονοι 30χρονοι 40χρονοι οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού χωρίς να το γνωρίζουν
Επόμενο άρθροΑνοιχτά τα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου όλες τις Κυριακές του χρόνου από τον Νοέμβριο του 2021