ΠΟΥ: «Η επιδημία αλλάζει» – 20χρονοι 30χρονοι 40χρονοι οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού χωρίς να το γνωρίζουν

Ανησυχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το γεγονός ότι πλέον οι κύριοι μεταδότες του νέου κορονοοϊού είναι οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς να το γνωρίζουν

«Η επιδημία αλλάζει. Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους»,είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού, Τακέσι Κασάι, σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου.

Η έξαρση των κρουσμάτων και η αύξηση, παγκοσμίως, των νεότερων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό, έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να επιβάλουν νέους περιορισμούς.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το εμβόλιο κατά του ιού που έχει προσβάλει, παγκοσμίως, σχεδόν 22 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει περισσότερους από 770.000 θανάτους.

Το ανησυχητικό για τον ΠΟΥ είναι πως έξαρση του κορονοϊού έχει αναφερθεί σε χώρες που φαινόταν ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωσή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έξαρση που σημειώνεται στο Βιετνάμ, το οποίο μέχρι πρόσφατα είχε τρεις μήνες να αντιμετωπίσει εγχώρια μετάδοση του ιού χάρη στις επιθετικές προσπάθειές του για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

«Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναζωπύρωση. Πιστεύουμε ότι είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», τόνισε ο Κασάι.

Πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τον ιό «σχετικά σταθερό».

Η σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του Κασάι, Σοκόρο Εσκαλάντε, είπε πως ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία αυτόν τον μήνα έγινε η πρώτη χώρα που η ρυθμιστική της αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Κορoνοϊός: Κυκλοφορούν στην Ελλάδα έως 15.000 ασυμπτωματικοί, που δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι

Προηγούμενο άρθροΚορoνοϊός: Κυκλοφορούν στην Ελλάδα έως 15.000 ασυμπτωματικοί, που δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι
Επόμενο άρθροΚικίλιας για κορονοϊό: Στην Ελλάδα τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου από τον Δεκέμβριο