Σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού: «Το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες»

Ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες εντός της περιοχής που ορίζεται από την παράνομη και εμπρηστική τουρκική NAVTEX, υποστήριξε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν το τουρκικό ερευνητικό πραγματοποιεί έρευνες σε ύδατα που δεν δικαιούται βάσει του διεθνούς δικαίου απάντησε:

«Όπως γνωρίζουμε το Oruc Reis συνοδεία πλοίων έχει μπει στην παράνομη NAVTEX και εκτελεί το σχεδιάγραμμα ερευνών. Δεν μπορεί όταν έχει βγει όλος ο στόλος μιας χώρας που είναι παραβατική και λειτουργεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να έκανε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Πρόσθεσε: «Έχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Έχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το “σηκώσαμε” ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει, δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από ‘κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Προηγούμενο άρθροΚύπρος: Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη – Δένδια
Επόμενο άρθροΑναστασιάδης – Δένδιας: Κοινή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας