Ερντογάν: Θα ανακοινώσει την Παρασκευή «καλά νέα» – «Έκπληξη» για την Τουρκία.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή οι Τούρκοι πολίτες θα ακούσουν «καλά νέα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η «έκπληξη» που ετοιμάζει ο Ερντογάν έχει να κάνει με μια σημαντική ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία φαίνεται να έχει προχωρήσει στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν δύο ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν μετά που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό «καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος».
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει τις έρευνες για ενέργεια στα «αμφισβητούμενα νερά της Μεσογείου που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην ΕΕ», όπως τα αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg εξαιτίας αυτής της ανακοίνωσης του Τούρκου προέδρου ενισχύθηκε η τουρκική λίρα σε σχέση με το δολάριο αλλά και το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2%.
Παράλληλα οι τουρκικές εταιρείες Turkiye Petrol Rafinerileri AS και Petkim Petrokimya Holding AS που ασχολούνται με τα ενεργειακά κοιτάσματα είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.
Να θυμίσουμε πως τον περασμένο μήνα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνα στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1.
Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα – Κύπρο
Τονίζει μάλιστα ότι η Γαλλία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ λόγος γίνεται και στις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.
Στη σημερινή του παρουσία στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανική ζώνη της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε τη Συνθήκη των Σεβρών και χαρακτηριστικά είπε «δεν θα σκύψουμε το κεφάλι» σε άλλη παρόμοια Συνθήκη.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε αρχικά ότι «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Ωστόσο, στη συνέχεια, άλλαξε ξανά τον τόνο του, αναφέροντας πως «ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας δικαιώματος αλλά και αγώνας του μέλλοντος».

«Όσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την Γαλάζια Πατρίδα».

Όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Προηγούμενο άρθροΝέα Ζηλανδία: Δικαστήριο χαρακτήρισε παράνομο το lockdown λόγω covid 19
Επόμενο άρθροΠορτογαλία: Βρέφος με καρδιοπάθεια πέθανε όταν το «χτύπησε» ο κορονοϊός