Μητσοτάκης προς Τουρκία: «Συγκρούστηκαν δύο πλοία μας – Αφήστε τις προκλήσεις και πάμε σε διάλογο» (video – pics)

Λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της Ε.Ε., όπου έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ.

Έστειλε μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στο ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά καμία συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, μεταξύ άλλων και για, πρώτη φορά, μίλησε ο ίδιος για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας όπου συγκρούστηκαν η φρεγάτα «Λήμνος» και το Κεμάλ Ρέις.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με ευθύνη της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αυτό το περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι, τον τελευταίο χρόνο, η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται συνεχώς.

«Υπάρχει μία διαφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της έχουμε πει ότι πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν μπορούμε να το λύσουμε οι δυο μας, μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, που προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών.

Τόνισε ότι «εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που ζητάμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μία διαφωνία μεταξύ δύο χωρών, αλλά για μία πρόκληση για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που απασχολεί την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

 Επισήμανε ότι για αυτό το γαλλικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται στην περιοχή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και καταδικάζει τις μονομερείς δράσεις της Τουρκίας. Δήλωσε επίσης ότι η αίσθηση του είναι πως η Τουρκία είναι απομονωμένη.

Για Αίγυπτο

Εκτίμησε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση που εκείνη «συνεχίσει αυτό το μονοπάτι». Μάλιστα, είπε ότι η Ουάσινγκτον ήδη συζητά για δικές της κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα προμηθεύτηκε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και διακυβεύεται η ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος του μήνα να έχει έτοιμο ένα κείμενο με μέτρα και κυρώσεις, γιατί αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να παραμείνουν αναπάντητες όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά από την Ευρώπη ως σύνολο.

Για πρόσφυγες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι το ελληνικό Λιμενικό επαναπροωθεί πρόσφυγες κόντρα στη διεθνή νομοθεσία.

Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα όπως κάθε κυρίαρχο κράτος να υπερασπιστεί τα σύνορα της, με μία δίκαιη, αλλά αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων,

Τόνισε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα, αλλά υπενθύμισε ότι από τις αρχές του Μαρτίου η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο της πρόσφυγες και μετανάστες.

«Είμαστε πάντα σε επιφυλακή και αν υπάρξει ποτέ οποιοδήποτε περιστατικό συμπεριφοράς που δεν συνάδει με τις οδηγίες που έχουμε δώσει στην Ακτοφυλακή μας, θα ερευνηθεί», τόνισε αλλά χαρακτήρισε κάπως παράξενο να δείχνει κανείς με το δάχτυλο την Ελλάδα όταν τους προηγούμενους μήνες απελπισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο από την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα έρχονται από μία χώρα που θεωρείται ασφαλής προορισμός κι έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Τουρκία.

Για κορονοϊό

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας δεν θα υπάρξει νέο lockdown.

«Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δείτε το Vιdeo:

Interview with Christiane Amanpour on CNN

Watch | Interview with Christiane Amanpour on CNN.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

Προηγούμενο άρθροΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Ζητά άμεση αποκλιμάκωση και τερματισμό της χρήσης βίας κατά των πολιτών
Επόμενο άρθροΜοσάντ: Η Τουρκία μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν – Ο Ερντογάν «φλερτάρει» με τον πόλεμο