Τέλος στην υποχρεωτική μείωση ενοικίων με συνταγή ΠΟΜΙΔΑ
Στις αρχές του μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει για το θέμα της μείωσης των μισθωμάτων ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικές συμφωνίες και κάλεσε τους συλλογικούς φορείς ιδιοκτητών και ενοικιαστών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση του κορονοϊού.
Δεδομένου ότι αυτή η έκκληση για προσωρινή μείωση των μισθωμάτων, θα μπορούσε να επισύρει σε βάρος των οργανώσεών ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων κυρώσεις για πιθανή παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, αφού θα αποτελούσε σαφέστατη παρότρυνση για «εναρμονισμένη πρακτική» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πρότεινε στο υπουργείο να υπάρξουν οικειοθελείς μειώσεις στα ενοίκια με κίνητρο τη μείωση των φόρων για τους ιδιοκτήτες, μέσα στα ίδια πλαίσια που η κυβέρνησή θεώρησε δίκαια και επέβαλε αναγκαστικά.
Αναλυτικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να νομοθετηθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες κρίνουν μόνοι τους και αποδέχονται οικειοθελώς να συνεχιστεί προσωρινά η μείωση ενοικίου, σε ποσοστό έως 40%, και μέχρι την 31.12.2020, να έχουν ως κίνητρο την ίδια ελάφρυνση της επιστροφής του 30% της απώλειας ενοικίων, που το κράτος έδωσε σε εκείνους που τους μείωσε αναγκαστικά τα μισθώματά τους.

Η κυβέρνηση ανέλυσε τη συγκεκριμένη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και φέρεται πλέον να εξετάζει σοβαρά να νομοθετήσει τη φορολογική επιστροφή του 30% για τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων, καταργώντας την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%.
Αυτό όμως που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι το εάν το μέτρο θα ισχύσει για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων ή για συγκεκριμένους κλάδους, π.χ τουρισμός, λιανεμπόριο, εστίαση, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Προηγούμενο άρθροΚορoνοϊός – Tαχύτατα εξαπλώνεται στην Ινδία – Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι και 64.531 κρούσματα σε μία μέρα
Επόμενο άρθροΦωτογραφικό ντοκουμέντο: Πως η «Λήμνος» παραλίγο να κατακερματίσει το «Kemal Reis» Όλη η αλήθεια