Ερντογάν προς Κ.Μητσοτάκη: H θα μοιραστούμε τα κοιτάσματά σας ή θα γίνει πόλεμος»!

Με την συνήθη απειλητική του στάση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε και πάλι στον Κ.Μητσοτάκη το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή πόλεμο».
Αναλυτικά όσα είπε:

«Η Toυρκία είναι αποφασισμένη κι έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.

Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στην περιοχή».
Παράλληλα πρόσθεσε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά».

«Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ιδιο τρόπο. Και από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου».

«Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
«Όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά σε «λάθη του παρελθόντος» που οδήγησαν στα «χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες».

«Τα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό».

Φημολογείται ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον.
Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ επέστησε την προσοχή στην άλλη πλευρά του προβλήματος με ένα σημερινό tweet.
«Λίγα λόγια για τα ενεργειακά ενδιαφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει το δημοσίευμα
Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου».
Ο Αγάρ ανέφερε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα αποθέματα εκτιμώνται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Σύμφωνα με την Καγκελάριο Μέρκελ, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ότι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων,(επομένως και καθορισμός εν συνεχεία της ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.
Τέλος, η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Προηγούμενο άρθροVideo: Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για κορονοϊό και εμβόλιο – Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων που της αναλογεί
Επόμενο άρθροΤουρκία: Καταστροφή προμηνύεται για την τουρκική οικονομία