Τη στήριξη των πολιτών για την αγορά εμβολίου, εάν χρειαστεί, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ανακοίνωση από την AstraZeneca, ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια του εμβολίου.

 Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και ερωτηθείς εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος του εμβολίου για τον κορoνοϊό όταν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους αυτού από το Δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Εάν χρειαστεί, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σημείωσε δε, ότι η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία, αναφέροντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ (από 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο), και παρά τις πληρωμές για τα προγράμματα ενίσχυσης, εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM.

Νωρίτερα, η βρετανική εταιρεία AstraZeneca γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400.000.000 δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορoνοϊός από το τέλος του Δεκεμβρίου.

Για το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε φόρους και εισφορές

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, ο υπουργός επανέλαβε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων». Και υπενθύμισε τις αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και συντελεστών φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «παρένθεση», η οποία, όπως είπε, έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζεται σε αύξηση των δαπανών, και πρόσθεσε ότι «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Σχετικά με τον χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας και στο συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Δεν διευκρίνισε εάν το υπουργείο θα αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, ώστε να καταβάλει από κοινού σε συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά, ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δύο φάσεις.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Έκλεισε η συμφωνία Κομισιόν-AstraZeneca για παράδοση 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου από το τέλος Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΑΟΖ: Αυτές είναι οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία – Τετάρτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια